Türkiye'de maliye politikası aracı olarak teşvik politikaları ve Çukurova örneği
Incentive policies as fiscal policy instruments in Turkey and case of Çukurova
  1. Tez No: 299916
  2. Yazar: GÜZİDE TATAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VOLKAN YURDADOĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Maliye Politikası, Teşvik Politikası, Çukurova Bölgesi, Fiscal Policy, Incentive Policy, Cukurova Region
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Devletin ekonomik hayata müdahalesi ile önem kazanan maliye politikası, devletin sahip olduğu çeşitli mali araçların belirlenen çeşitli hedefler doğrultusunda nasıl kullanılması gerektiğini inceleyen bir bilim dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Maliye politikası ulusal refahın en üst seviyeye çıkarılması için mevcut kaynakların dağılımını maliye politikası araçları olan kamu harcama politikası, kamu gelirleri politikası, vergi politikası ve borçlanma politikasını kullanarak yapmaktadır.Teşvik politikaları devletin ekonomik hayata müdahalede bulunduğu en etkili maliye politikası aracı olarak görülmektedir. Devletler, mevcut sosyo- ekonomik ve toplumsal yapılarına uygun olarak teşvik politikaları belirlemektedirler. Ekonomik kalkınmanın sağlanabilmesi ve toplumun belirli bir refah seviyesine ulaşabilmesi açısından teşvik politikaları maliye politikasının bir aracı olarak hükümetler tarafından uygulama alanı bulmuştur.Bu çalışmada, teşvik politikaları da maliye politikasının bir aracı olarak kabul edilmiş olup, Türkiye'de uygulanan teşvik politikalarının amacı, türleri değerlendirmeye alınmış, Çukurova Bölgesinde teşvik sisteminin uygulanabilirliği ve bölgeye olan etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fiscal policy becoming more of an issue by government intervention comes out as a field which analyses how government fiscal instruments should be used in the context of the determined aims. Fiscal policy carries out resource allocation to increase national welfare by using fiscal policy instruments such as government expenditure policy, tax policy and debt policyIncentive policies have been perceived as the most efficient fiscal policy instrument. Governments determine proper incentive policies depending on their countries? current socio-economic and social structures. For achieving economic development and enhancing social welfare, incentive policies have been considered an efficient fiscal policy instrument by governmentsIn this study, incentive policy is regarded as a fiscal policy instrument, aims and types of incentive policies implemented in Turkey are evaluated, and feasibility and efficiency of incentive system in Cukurova region are analyzed.