Bazı ceviz (Juglans regia L. ) çeşit ve genotiplerinin moleküler markör teknikleri ile karakterizasyonu
Characterization of some walnut cultivars and genotypes (Juglans regia L. ) via molecular marker techniques
  1. Tez No: 183632
  2. Yazar: YILDIZ DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SALİH KAFKAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ceviz, RAPD, ISSR, Genetik çeşitlilik, Juglans regia.I, Walnut, RAPD, ISSR, Genetic diversity, Juglans. regia.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİBAZI CEVİZ (Juglans regia L.) ÇEŞİT VE GENOTİPLERİNİNMOLEKÜLER MARKÖR TEKNİKLERİ İLE KARAKTERİZASYONUYıldız DOĞANÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALIDanışman: Doç. Dr. Salih KAFKASYıl: 2006, Sayfa: 69Jüri: Doç. Dr. Salih KAFKASProf. Dr. Nurgül TÜREMİŞDoç. Dr. Hakan ÖZKANBu çalışma Türk ve yabancı orijinli 62 ceviz çeşit ve genotipleri arasındakigenetik benzerliği ortaya çıkarmak amacı ile ISSR ve RAPD DNA moleküler markörteknikleri kullanılarak yapılmıştır. Ceviz genotiplerinde DNA seviyesinde genetikçeşitliliği saptamak için 108 adet ISSR primeri ve 200 adet RAPD primeri öncelikletarama amaçlı 7 adet ceviz genotipinde polimorfizm bakımından test edilmiştir.Taramalar sonucunda ISSR ve RAPD primerleri içerisinden polimorfizm oranınagöre seçilen 25`şer adet primer tüm ceviz genotiplerine uygulanmıştır. Uygulanan 25adet ISSR primeri toplam 181 adet bant üretmiş olup bunun 129 adedinin polimorfikolduğu belirlenmiştir. RAPD analizlerinde 25 adet primer 211 adet bant vermiş olup,bunların 144 adedinin polimorfik olduğu belirlenmiştir. ISSR tekniğinde genetikbenzerlik katsayısı 0.62-0.94 arasında değişmiştir. Şen-1 ile KR-2 genetik olarakbirbirlerine en yakın, KR-2 ile Sunland genetik olarak birbirine en uzak genotiplerolduğu tespit edilmiştir. RAPD tekniğinde elde edilen sonuçlara göre, genetikbenzerlik katsayısı 0.63-0.95 arasında değişmiştir. Akça-2 ile Karabodur birbirineen yakın, Yalova-1 ile KR-2 ise en uzak genotipler olmuştur. RAPD ve ISSRtekniklerinin kombinasyonu ile yapılan analizlerde ise, genetik benzerlik katsayısı0.65-0.93 arasında değişim göstermiştir. Akça-2 ile Karabodur en yakın, Sunland ileKR-1 ise en uzak genotipler olmuştur. ISSR tekniği ile RAPD tekniği arasındakikorelasyon orta seviyede, 0.46 olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada ceviz genotipleriarasında genetik çeşitliliği saptamada kullanılan ISSR ve RAPD moleküler markörtekniklerinin polimorfizm ve genotipler arasında benzerliği belirlemede birbirinebenzer teknikler olduğu, ancak ISSR tekniğinin RAPD tekniğine göretekrarlanabilirlilik bakımından daha üstün olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISCHARACTERIZATION OF SOME WALNUT CULTIVARS ANDGENOTYPES (Juglans regia L.) VIA MOLECULER MARKER TECHNIQUESYıldız DOĞANDEPARTMENT OF HORTICULTUREINSTITUTE OF BASIC AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor: Assoc. Prof. Dr. Salih KAFKASYear: 2006, Page: 69Jury : Assoc. Prof. Dr. Salih KAFKAS: Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ: Assoc. Prof. Dr. Hakan ÖZKANThis study was performed to evaluate genetic relatedness between 62 walnutcultivars originated from Turkey and other countries via ISSR and RAPD DNAmolecular marker techniques. In order to determine genetic diversity among walnutgenotypes, 108 ISSR primers and 200 RAPD primers were screened primarily onseven selective walnut cultivars to obtain the most polymorphic primers. Consideringthe screening results, 25 polimorphic primers for each marker system were selectedto evalute whole walnut cultivars. 25 ISSR primers generated 181 total bands inwhich 129 were polimorphic. As for 25 RAPD primers, 144 primers werepolymorphic in total 211. Similarity index for ISSR technique ranged between 0.62-0.94. KR-2 and Sunland genotypes were found the closest genotypes, while KR-2with Sunland were the most distant. According to RAPD results, genetic similarityindex were changed between 0.63-0.95. Akça-2 and Karabodur genotypes were theclosest cultivars, while Yalova-1 with KR-2 were the most distant. According to thecombination of RAPD and ISSR data, genetic similarity index values were between0.65-0.93. Akça-2 and Karabodur were the closest genotypes, while Sunland withKR-1 were the most distant genotypes. Correlation between RAPD and ISSR geneticsimilarity matrix was found to be intermediate (0.46). In this study, ISSR and RAPDtechniques were found to be similar methods in determination of genetic diversityand discrimination of walnut cultivars, while ISSR was better in reproducibility.