Doğal ve sentetik biomateryallerde, osteogenic (rhBMP-7) ve angiogenic (bFGF) büyüme faktörleri ile insan osteoblast hücrelerinin gelişiminin incelenmesi
Effect of osteogenic and angiogenic growth factors on human osteoblast-cells on natural and synthetic biomaterials
- Tez No: 183639
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEMA DÜZENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kemikyedekmateryalleri, rhBMP-7, bFGFI
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİDOĞAL VE SENTETİK BİOMATERYALLERDE, OSTEOGENIC (rhBMP-7)VE ANGIOGENIC (bFGF) BÜYÜME FAKTÖRLERİ İLE İNSANOSTEOBLAST HÜCRELERİNİN GELİŞİMİNİN İNCELENMESİBetül TEMELÇukurova ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman : Yrd. Doç. Dr.Sema DÜZENLİYıl : 2006, Sayfa: 54Jüri : Prof. Dr. Yahya AÇILProf. Dr. İskender EMREProf. Dr. Emin ESENProf. Dr. Mustafa CANLIBu çalışmada amaç ksenojenik (Bio-Oss®, Geitslich Sons Ltd Wolhusen, Switzerland) vealloplastik materyallerden oluşmuş (Chronos®, Synthes ve Osteovit®, Braun) kemik materyallerinin,değişik oranlarda uygulanan osteogenic (rhBMP-7) ve angiogenic (bFGF) büyüme faktorleri ileosteoblastlar üzerine olan etkilerini karşılaştırmaktır.Araştırma bir, iki ve dört haftalık üç ana grupta yürütülmüştür. Her kemik materyali grubunu,büyüme faktörlerinin her birinden 100 ng/ml ve 50 ng/ml eklenecek şekilde dört gruba, her ikifaktörden 50 ng/ml eklenecek şekilde bir gruba ve hiç büyüme faktörü içermeyen kontrol grubu olmaküzere altı alt gruba ayırılmıştır. Haftada bir kez ELISA için, iki kezde Kolejen extraksiyon için besinmaddeleri toplanmıştır. Birinci, ikinci ve dördüncü hafta sonunda kemik materyalleri fixe edilerekrasterelektronmikroskobunda incelenmiştir.Elde edilen verilere bakıldığında Bio-Oss® ´ta ilk günden yeni kemik oluşumu başlamış,Osteovit ´te osteoblastlar birden değil zaman içinde yavaş yavaş gelişme göstermişlerdir. Chronos®´ta®ise deneme süresince aynı oranda, diğer gruplara oranla daha yavaş ve az yeni kemik oluşumugözlemlenmiştir. Ortalama olarak Bio-Oss® ´ta 50 ng/ml rhBMP-7, Osteovit®´te 100 ng/ml bFGF,Chronos®´ta ise 50 ng/ml bFGF verilen kültürlerde sonuçların yüksek olduğu belirlenmiştir.Yaptığımız inceleme sonucunda, materyalin seçiminin belirlenmesinde materyalinin yapısı,fiziksel özellikleri, osteoindüktif, osteokondüktif etkisinin ve kullanılan büyüme faktörlerininoranlarının değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISEFECT OF OSTEOGENIC AND ANGIOGENIC GROWTH FACTORS ON HUMANOSTEOBLAST-CELLS ON NATURAL AND SYNTHETIC BIOMATERIALSBetül TEMELUNIVERSITY OF ÇUKUROVAINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF BIOLOGYSupervisor : Yrd. Doç. Dr.Sema DÜZENLİYear : 2006, Pages: 54Jury : Prof. Dr. Yahya AÇILProf. Dr. İskender EMREProf. Dr. Emin ESENProf. Dr. Mustafa CANLIWith the developing technology, new methods and new biomaterials have been produced forthe repairing of bone defects. In this article, we have aimed to find out the appopriate materials for therepair of different bone defects. The aim of this study is to evaluate and compare the effects ofxenograft (Bio-Oss®, Geitslich Sons Ltd Wolhusen, Switzerland), and alloplastic bone graft materials(chronos®, Synthes ve Osteovit®, Braun) with growth factor on osteoblast.This study has gone one, two and four weeks over three main groups. All bone materialgroups have received several growth factors 100 ng/ml and 50 ng/ml, so that we built four groups. Weput 50 ng/ml from these two factors to one of the groups and to the non-grown control group, so wehave six groups. Once a week for ELISA and twice we collect the collagen extracts. After the first,second and fourth week we prepare the bone material for the rasterelectronicmicroscope.When we look at Bio-Oss then we see growing bone already on the first day. In the Osteovit,we see that the growing rate from osteoblasts is not fast, they grow step by step. If we look at chronos,we will see, that we have in the same time a very small growing rate of bone compared to the similargroups. In the middle, if we put in an average Bio-Oss 50 ng/ml rhBMP-7, Osteovit 100 ng/ml bFGF,chronos 50 ng/ml bFGF so we see growing of the cultures more then we expected.As a result, we believe that, the physical, osteoinductive, osteoconductive properties of graftmaterial should be considered, as well as the place and dimensions of the defect, to use the appropriategraft material.KeyWords: Bone carrier material, rhBMP-7, bFGFII