Begonyada (Begoniae sp. ) bakteriyel leke ve yanıklığa neden olan Xanthomonas axonopodis (syn:campestris) pv. begoniae'nın karakterizasyonu ve farklı begonya çeşitlerinin hastalığa dayanıklılığı
Characterization of Xanthomanas axonopodis (syn: campestris) pv. begoniae, causal agent of bacterial spot and blight disease on begonia (Begoniae sp.) and resistance of different begonia cultivars to the disease
  1. Tez No: 183638
  2. Yazar: HATİCE ÖRNEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YEŞİM AYSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: begonya, bakteri, ELISA, hastalık dayanıklılığıI, begonia, bacteria, ELISA, disease resistanceII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİBEGONYADA (Begoniae sp.) BAKTERİYEL LEKE VE YANIKLIĞANEDEN OLAN Xanthomonas axonopodis (syn:campestris) pv. begoniae'NINKARAKTERİZASYONU VE FARKLI BEGONYA ÇEŞİTLERİNİNHASTALIĞA DAYANIKLILIĞIHatice ÖRNEKÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİTKİ KORUMA ANABİLİM DALIDanışman: Doç. Dr. Yeşim AYSANYıl:2006, Sayfa:66Juri : Prof. Dr. Özden ÇINARJuri : Prof. Dr. Sevil ALTANAdana, Manisa ve İstanbul illerinde üretilen Begonia x tuberhybrida'nın (yumrulubegonya) yapraklarında düzensiz lekeler, kağıt gibi incelmeler ve genel bir yanıklık;gövde kısmında ise hafif bir yumuşama, renk değişimi ve bakteriyel akıntısaptanmıştır. Hasta begonya bitkilerinin yaprak ve gövdelerinden YDC ve King Bbesi yerlerinde izolasyonlarda sarı renkte ve mukoid gelişen 17 adet bakteri izolatıelde edilmiştir. Patojenite çalışmalarında, tüm izolatlar yumrulu begonyayapraklarına püskürtme inokulasyonla bulaştırıldığında 7-10 gün içinde yapraklardahastalık belirtileri gözlenmiştir. Klasik bakteriyolojik teknikler, indirect-ELISA testive tüm hücre yağ asit metil ester analizlerine (FAME) dayanan Mikrobiyal TanıSistemine göre patojen bakteri Xanthomonas axonopodis pv. begoniae olaraktanılanmıştır.Etmenin yumrulu, rizomlu ve lifli köklü begonyalara ait 14 farklı çeşidinin veçilek begonyasının bu hastalığa reaksiyonları da araştırılmıştır. Bu etmenin yaprakenfeksiyonlarına karşı Begonia carollina ve Begonia masoniana dayanıklı olarakbulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISCHARACTERIZATION OF Xanthomanas axonopodis (syn: campestris) pv.begoniae, CAUSAL AGENT OF BACTERIAL SPOT AND BLIGHT DISEASEON BEGONIA (Begoniae sp.) AND RESİSTANCE OF DİFFERENTBEGONİA CULTUVARS TO THE DİSEASEHatice ÖRNEKDEPERTMENT OF PLANT PROTECTIONINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor: Doç. Dr. Yesim AYSANYear:2006, Page:66Jury : Prof. Dr. Ozden CINARProf. Dr. Sevil ALTANIn Adana, Manisa and Istanbul, irregular necrotic lesion on lecues, necrosis andgeneral leaf blight, rotting discoloration of stem and bacterial exudates wereobserwed on Begonia x tuberhybrida (tubercular begonia). Seventeen bacterialstrains were isolated from infected leaves and stems by several isolations on YDCand King?s medium B. In pathogenicity tests, all strains were found as pathogenic ontubercular begonia leaves by spray inoculations within 7-10 days . All strains wereidentified as Xanthomonas axonopodis pv.begoniae by classical bacteriologicalSystem based on fatty acid methyl ester analysis (FAME).Disease resistance of different begonia cultivars including tuberious, wax andrex begonias were also investigated. Begonia masoniana were found as lesssusceptible to leaf infections of the disease. Begonia carollina and Begoniamasoniana were found as resistance to stem infection of the disease.