Handere kilinde su içeriği değişimi ve kompaksiyon enerjisinin mukavemete olan etkisi
The effect of changing of water content and compaction energy to strengt in Handere clay
- Tez No: 183669
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERGÜL YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kompaksiyon, Su çeriği, Mukavemet, Handere kiliI, Compaction, Moisture content, Strength, Handere clayII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZHANDERE K L NDE SU ÇER Ğ DEĞ Ş M VEKOMPAKS YON ENERJ S N N MUKAVEMETE OLAN ETK SArzu PALALIÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜMADEN MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIDanışman : Doç. Dr. Ergül YAŞARYıl : 2006, Sayfa : 98Jüri : Prof. Dr. Hasan ÇET N: Doç. Dr. Alaettin KILIÇ: Doç. Dr. Suphi URAL: Doç.Dr. Ergül YAŞAR: Yrd. Doç. Dr. Ahmet M. KILIÇBu çalışmada su içeriği değişiminin ve kompaksiyon enerjisinin Adana'nınKuzeyinde yeralan Handere kilinin mukavemetine etkisini belirlemek amacıylalaboratuar deneyleri yapılmıştır. %20, %25, %30, %35, ve %40 olarak beş farklı suiçeriğinde laboratuarda hazırlanan kil zeminler üzerinde serbest basınç deneyleriyapılmış ve bu değişimin mukavemet üzerine olan etkisi belirlenmiştir. Numunehazırlanırken kil, kalıp içerisine üç tabaka halinde yerleştirilmiştir. Her tabaka 25, 40,ve 50 gibi farklı sayıda darbe uygulanarak sıkıştırılmıştır. Böylece kompaksiyonunkilin mukavemeti üzerine etkisi araştırılmıştır.Deneysel çalışma sonuçları kompaksiyon enerjisinin artmasıyla kilinmukavemetinde dikkate değer bir artışın olduğunu göstermiştir. Ayrıca, kilin sumuhtevası arttıkça mukavemetininde de azalma olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTHE EFFECT OF CHANGING OF WATER CONTENT ANDCOMPACTION ENERGY TO STRENGT IN HANDERE CLAYArzu PALALIDEPARTMENT OF MINING ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assoc. Prof. Dr. Ergül YAŞARYear : 2006, Page : 98Jury : Prof. Dr. Hasan ÇET N: Assoc. Prof. Dr. Alaettin Kılıç: Assoc. Prof. Dr. Suphi URAL: Assoc. Prof.Dr. Ergül YAŞAR: Assist. Prof.Dr. Ahmet M. KILIÇIn this study, the influence of moisture content and compaction energy on thestrength of Handere clay soil from North of Adana was studied experimentally.Unconfined compression tests were conducted on laboratory prepared clay soil withfive different water content values of 20%, 25%, 30%, 35% and 40% and strengthsof Handere clay were determined in different water content. During the samplepreparation, the clay was placed in the mold in three layers. Each layer wascompacted by giving different blows such as 25, 40 and 50. The effect of this methodcompaction on the strength of clay was also investigated.The results indicate that considerable improvement in the strength of clay wasobserved with the increase in compaction energy. It was also observed that thestrength of clay was decreased with the increase in moisture content value.