Kümeler ve gruplar üzerinde grup aksiyonları
Group actions on a set and a group
  1. Tez No: 183670
  2. Yazar: HAKAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GONCA AYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Grup aksiyonları, GAP kullanımıI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİKÜMELER VE GRUPLAR ÜZERİNDE GRUP AKSİYONLARIHAKAN ÖZTÜRKÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMATEMATİK ANABİLİM DALIDanışman : Yrd. Doç. Dr. Gonca AYIKYıl: 2006, Sayfa:118Jüri : Prof. Dr. Bilal VATANSEVERYrd.Doç. Dr. Ersin KIRALBu çalışmada grup teorideki temel tanım ve teoremleri bir araya topladık.Bunlara örnek olarak homomorfizm, alt grup ve kosetler, permütasyon grubu,simetrik grup, normal altgrup ve bölüm grupları, izomorfizm teoremleri veotomorfizmler verilebilir. Daha sonra bir küme üzerindeki grup aksiyonunun tanımve özellikleri verilmiştir. Bu bilgiler kullanılarak gruplar üzerinde grup aksiyonutanımlanmıştır. Böylece küme üzerindeki ve grup üzerindeki grup aksiyonlarıarasındaki ilişkiler verilmiştir. Son olarak GAP programı kullanılarak bu tezde yeralan kavramların bazı uygulamaları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc. THESISGROUP ACTIONS ON A SET AND A GROUPHAKAN ÖZTÜRKDEPARTMENT OF MATHEMATICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor :Yrd. Doç. Dr. Gonca AYIKYear :2006, Pages: 118Jury:Prof. Dr. Bilal VATANSEVERYrd.Doç. Dr. Ersin KIRALIn this study we gather some fundamental definitions and theorems aboutgroup theory. Such as homomorphism, subgroups and cosets, permutations groups,dihedral groups, normal subgroups and quotient groups, isomorphisms theorems andautomorphism. Then we give definitions and properties of group actions on a sets.Using these information we give a definition of group action on a groups. So we giverelations between group actions on a sets and action on a groups. Finally, using theprogram GAP we give some application of the contents which is stated in this thesis.Key word: Group Actions, Using GAPII