Geri Dön

Modelling and control of bioprocesses by using artificial neural networks and hybrid model

Biyolojik sistemlerin yapay sinir ağları ve hibrit model kullanılarak modellenmesi ve kontrolü

  1. Tez No: 183677
  2. Yazar: ÖMER SİNAN GENÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞEGÜL BATIGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 104

Özet

Adı-Soyadı: Ömer Sinan GENÇOkul: zmir Yüksek Teknoloji EnstitüsüAnabilim Dalı: Kimya Mühendisli iProgramı: Kimya Mühendisli i (Yüksek Lisans)Tez Ba lı ı: Biyolojik Sistemlerin Yapay Sinir A ları ve Hibrit ModelKullanılarak Modellenmesi ve KontrolüÖZETBu çalı manın amacı biyoproseslerin yapay sinir a ları ve hibrit modelteknikleri ile modellenmesi ve kontrolüdür. Modeleme tekniklerinin incelenmesi içinethanolün Saccharomyces Cerevisiae ve Zymomonas mobilis organizmaları ile glukonikasidin Pseudomonas ovalis organizması ile fermentasyonunu içeren proseslerseçilmi tir. Seçilen bu proseslerin model denklemleri literatürden elde edilmi ve budenklemlerin nümerik cözümleri Matlab'in ODE fonksiyonu kullanılarakhesaplanm tır. Nümerik sonuçların bir kısmı yapay sinir a larının ö renme kısmındakullanılmı tır.Hibrit modelleme tekni inde, literatürden elde edilen model denklemler lineerhale getirilmi ve hidrit modeli olu turmak için bu lineer denklemlerin çözümlerinümerik sonuçlardan çıkarılmı tır. Elde edilen bu sonuçlar sistemin lineer olmayankısmı olarak ele alınmı ve bu kısım yapay sinir a ları ile modellenmi tir. Sinir a larıkullanılarak elde edilen bu sonuçlar lineer sonuçlarla birle tirilmi ve prosesin hibritmodeli elde edilmi tir. Daha sonra hibrit model sonuçları ve sinir a ları ile yapılanmodellemenin sonuçları kar ıla tırılmı tır. Bazı uygulamalarda hibrit model, yapaysinir a modeline kıyasla daha iyi sonuçlar vermi tir. Ancak bütün uygulamalardagörülmü tür ki, hibrit model için gerekli olan ö renme zamanı tüm sistemin sinir a ıile modellenmesi için gerekli olandan çok daha azdır. Ayrıca, hibrit modelin fizikselko ullara uygun davrandı ı öte yandan da yapay sinir a modellerin bazen anlamsızsonuçlar verdi i görülmü tür.Kontrol uygulamaları kısmında, bioproseslerin optimizasyonugerçekle tirmek üzere kullanılacak bir hibrit model algoritması geli tirilmi tir. Buoptimizasyon algoritmasının gösterilmesi için bir fermentasyon prosesi seçilmi vemodelin uygulanma ekli anlatılmı tır.

Özet (Çeviri)

Name: Ömer Sinan GENÇSchool: zmir Institute of TechnologyDepartment: Chemical EngineeringMajor: Chemical Engineering (Master)Title of Thesis: Modelling and Control of Bioprocesses by Using ArtificialNeural Networks and Hybrid ModelABSTRACTThe aim of this study is modeling and control of bioprocesses by using neuralnetworks and hybrid model techniques. To investigate the modeling techniques,ethanol fermentation with Saccharomyces Cerevisiae and recombinant Zymomonasmobilis and finally gluconic acid fermentation with Pseudomonas ovalis processes arechosen. Model equations of these applications are obtained from literature. Numericsolutions are done in Matlab by using ODE solver. For neural network modeling apart of the numerical data is used for training of the network.In hybrid modeling technique, model equations which are obtained fromliterature are first linearized then to constitute the hybrid model linearized solutionresults are subtracted from numerical results and obtained values are taken asnonlinear part of the process. This nonlinear part is then solved by neural networksand the results of the neural networks are summed with the linearized solutionresults. This summation results constitute the hybrid model of the process. Hybridand neural network models are compared. In some of the applications hybrid modelgives slightly better results than the neural network model. But in all of theapplications, required training time is much more less for hybrid model techniques.Also, it is observed that hybrid model obeys the physical constraints but neuralnetwork model solutions sometimes give meaningless outputs.In control application, a method is demonstrated for optimization of abioprocess by using hybrid model with neural network structure. To demonstrate theoptimization technique, a well known fermentation process is chosen from theliterature.

Benzer Tezler

  1. Kentsel atıksu arıtma tesisi anaerobik çamur çürütücülerinin dinamik proses modelleme yaklaşımı ile analizi

    Analysis with dynamic process modeling approach of anaerobic sludge digesters of the urban wastewater treatment plant

    KERİM EKİCİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Çevre Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HAYRETTİN GÜÇLÜ İNSEL

  2. Hidrojen iyonu derişimi ve kontrolunun alkali proteaz üretimine etkisinin reaksiyon mühendisliği prensipleriyle incelenmesi

    Başlık çevirisi yok

    HAMRA ERİNCİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    Kimya MühendisliğiAnkara Üniversitesi

    Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. H. TUNÇER ÖZDAMAR

  3. Nöral ağ ve bulanık mantık ile endüstriyel ekmek mayası fermentasyonu modelleme ve kontrolü

    Modelling and control of industrial baker yeast fermentation using neural networks and fuzzy logic

    CİHAN KARAKUZU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiKocaeli Üniversitesi

    Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SITKI ÖZTÜRK

  4. Modelling and control of beam type structures with surface bonded piezoelectric sensors and actuators

    Yüzeye yapıştırılmış piezoelektrik algılayıcı ve eyleticili kiriş türü yapıların modellenmesi ve denetimi

    BARIŞ YAĞCI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    1998

    Uçak MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. OZAN TEKİNALP

  5. 4 kutuplu karma elektromıknatısın modellenmesi ve kontrolü

    Modelling and control of 4-pole type yoke hybrid electromagnet

    HASAN FATİH ERTUĞRUL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik Üniversitesi

    Kontrol Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ALİ FUAT ERGENÇ

    YRD. DOÇ. DR. KADİR ERKAN