Stein-rule tahmin edicilerin kayıp fonksiyonları öçlütüne göre uygunluğunun incelenmesi
Inadmissibility of the stein-rule estimators under the loss functions
- Tez No: 183714
- Danışmanlar: PROF.DR. FİKRİ AKDENİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Kayıp Fonksiyonları, Stein-Rule Tahmin Ediciler, Tahmin Ediciler, Uygunluk, Admissibility, Estimators, Loss Functions, Stein-Rule Estimators
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Istatistik biliminin uygulamalı alanlarında, orneğ in Ekonometri ya da Tıp gibi bilim-lerde, ozellikle lineer model kuramında, tahmin edilecek parametre sayısının 2'den fazlaolduğ u durumlarla sıkca karsılasılmaktadır. Bu gibi durumlarda alısılmıs en kü cuk karelertahmin yü ntemi ile parametre tahmini yapmak cok iyi sonuc vermemektedir. Bu sorunlabasa cıkmak icin Stein (1956) parametre sayısının 2'den cok olduğ u durumlarda hata karelerikayıp fonksiyonu olcutü ne gü re en kü cuk kareler tahmin edicisinden daha iyi sonuc verenStein-rule tahmin edicisini onermistir.Bu calısmada ilk olarak Stein-rule tahmin edicilerinin ozellikleri, daha sonra ise bualanda yapılmıs olan bazı calısmalar incelenerek bu tahmin ediciler ile ilgili bazı temelbilgiler verilmektedir. Son bü lü mde ise verilen bu temel bilgiler ısığ ında Stein-rule tahminediciler ile ilgili yeni bulunan sonuclar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In applied fields of Statistics, such as econometrics or medical sciences, especially ingeneral linear model, it?s commonly seen that the number of parameters to be estimatedis greater than 2. In such situations, estimating the parameters by ordinary least squaresestimation method does not give the correct results. To cope with this problem, Stein (1956)proposed Stein-rule estimators giving better results than ordinary least squares estimationmethod, under the criteria of squared error loss function, if the number of parameters isgreater than 2.In this study, ï¬rst of all, the properties of Stein-rule estimators will be given, then somefundamental information will be given about these estimators by analayzing the previousworks in this ï¬eld. In the ï¬nal chapter, using these information, the recently found resultsabout Stein-rule estimators will be presented.