Çamlıyayla (Mersin) ve Güneydoğu'sunun jeolojik ve tektonik incelemesi
Geological and tectonical investigation of Çamlıyayla (Mersin) and It's south east
- Tez No: 183722
- Danışmanlar: PROF.DR. CAVİT DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stratigrafi, Mesozoyik, Senozoyik, Çamlıyayla, Mersin.I, Stratigraphy, Mesozoic, Senozoic, Çamlıyayla, Mersin.II
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİÇAMLIYAYLA (MERSİN) VE GÜNEYDOĞU' SUNUNJEOLOJİK VE TEKTONİK İNCELEMESİAyşe KAYAÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOLYıl : 2006, Sayfa : 44Jüri : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOLProf. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇYrd. Doç. Dr. Alican KOPÇalışma alanı, Mersin ilinin 30 km kuzeyinde yer alan Çamlıyayla (Namrun)ilçesi ve ilçenin güney kesimindeki yaklaşık 110 km2 lik alanı kapsar. Bu çalışmada 6ayrı kaya stratigrafi birimi ayırt edilmiştir.İnceleme alanının temelini Alt-Orta Triyas zaman aralığında sığ denizel birortamda çökelmiş olan Dişdöken formasyonu oluşturmaktadır. Bu birim üzerineaçısal uyumsuz olarak Jura-Kretase yaşlı Demirkazık formasyonu gelir. Daha üstteise tektonik dokanakla peridotit, serpantinit, gabro, radyolarit ve kireçtaşıbloklarından oluşan Fındık karmaşığı olarak ayırtlanan birim bulunmaktadır.Tersiyer yaşlı birimin en alt kesimini kumlu, siltli, killi kireçtaşlı, marnlı,fosil içerikli ve sığ denizel ortamda çökelmiş Alt-Orta Miyosen yaşlı Kaplankayaformasyonu oluşturur. Kaplankaya formasyonu Mesozoyik yaşlı birimler üzerineaçısal uyumsuz olarak bulunmaktadır. İnceleme alanında Kaplankaya formasyonu ileyanal ve düşey yönde geçişli bir ilişki sunan, Orta Miyosen yaşlı ve bol fosil içerikliresifal kireçtaşları Karaisalı formasyonu olarak tanıtılmıştır.İnceleme alanındaki en genç çökelleri karasal Kuvaterner yaşlı alüvyonlaroluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISGEOLOGICAL AND TECTONICAL INVESTIGATION OFÇAMLIYAYLA (MERSİN) AND IT?S SOUTH EASTAyşe KAYADEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOLYear : 2006, Pages : 44Jury : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOLProf. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇYrd. Doç. Dr. Alican KOPThe study area, which is located to the 30 km north of Mersin, city, covers anarea of approximately 110 sq. km, in the town of Çamlıyayla (Namrun) and it?ssouth. As a conclusion of this study, six litostratigraphic units have beendistinguished and mapped within the study area.Early-Middle Triassic aged Dişdöken Formation which was deposited in ashallow marine environment, represents the oldest rock units of the study area. Thisunit is angular unconformably overlain by the Jurassic-Cretaceous DemirkazıkFormation. Fındıkpınarı Complex composed of peridotite, serpantinite, gabro,radiolarite and limestone blocks, is located tectonically over the both units.Early-Middle aged Kaplankaya Formation forms at the base of the Tertiaryunits which consists of sandstone, siltstone, marl, clayey limestone, fosilliferous andwhich was sedimented in a shallow marine environment. Also KaplankayaFormation overlies the Mesozoic units with angular unconformity. In the study area,Middle Miocene aged reefal originated fosilliferously limestone, which has lateraland vertical transitional contact relation with Kaplankaya Formation, has beendistinguished as Karaisalı Formation.Quaternary terrestrial alluviums forms the youngest sediments in the studyarea.