Çok katlı betonarme yapılarda bölme duvarlarının deprem davranışına etkisi
Influence of infill walls on earthquake behaviour of multi-storey rc buildings
- Tez No: 183726
- Danışmanlar: PROF.DR. KAMİL TANRIKULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: dolgu duvarı, dolgu duvarlı betonarme çerçeve, sonlu elemanlarlamodelleme, çoklu payandalarla modellemeI, infill walls, infilled RC frame, finite element modeling, equivalent multiplestrut modelingII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİÇOK KATLI BETONARME YAPILARDA BÖLMEDUVARLARININ DEPREM DAVRANIŞINA ETKİSİEdiz DÜNDARÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULUYıl : 2006 Sayfa : 169Jüri : Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU: Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR: Yrd. Doç. Dr. Seren GÜVENBu tez çalışmasında, bölme duvarların betonarme yapıların depremdavranışına etkileri irdelenmiştir. Bu amaçla ilk olarak düzlem çerçeve modelleroluşturulmuştur. Bölme duvarlar için sonlu elemanlar ve çoklu payandalı modellerkullanılarak SAP2000 Yapı Analiz Programı ile analizi yapılmış ve deneyselsonuçlarla karşılaştırılmıştır. Bölme duvarları için en uygun modelleme yöntemininbelirlenmesinden sonra, 2 ve 7 katlı bölme duvarlı ve duvarsız yapıların belirlenendeprem yüklerine göre analizleri yapılmış ve ACI 318-99 Betonarme TasarımYönetmeliğine göre yapılar boyutlandırılarak sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISINFLUENCE OF INFILL WALLS ON EARTHQUAKEBEHAVIOUR OF MULTI-STOREY RC BUILDINGSEdiz DÜNDARDEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof.Dr. Kamil TANRIKULUYear : 2006 Page : 169Jury : Prof.Dr. A. Kamil TANRIKULU: Prof.Dr. Cengiz DÜNDAR: Asst. Prof. Dr. Seren GÜVENIn this study, the effects of the infill walls on earthquake behaviour ofreinforced concrete buildings have been investigated. For this purpose, at first planarframe models have been considered. Finite Elements and Multiple Strut Models wereused for infill walls and the models have been analyzed by SAP2000 softwarepackage and the obtained results were compared with the experimental resultsavailable in literature. After determining the most convenient model for infill walls,structures having 2 and 7 storey with infill walls and without infill walls have beenanalyzed under earthquake loads and designed according to ACI 318-99. Finally theresults were compared.