İskenderun Körfezi (Kuzeydoğu Akdeniz) fitoplankton biyoması ile deniz suyuna ait bazı fiziksel ve kimyasal parametrelerin mevsimsel değişimlerinin saptanması
Determination of seasonal changes of phytoplankton biomass and some physicochemical parameters of sea water in the İskenderun bay (Northeastern Mediterranean)
- Tez No: 183743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Klorofil a, Besleyici elementler, Kuzeydoğu Akdeniz, skenderun Körfezi.I, Chlorophyll a, nutrients, northeastern Mediterranean, skenderun Bay.II
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZSKENDERUN KÖRFEZ (KUZEYDOĞU AKDEN Z) F TOPLANKTONB YOMASI LE DEN Z SUYUNA A T BAZI F Z KSEL VE K MYASALPARAMETRELER N MEVS MSEL DEĞ Ş MLER N NSAPTANMASIBilim ÜNLÜÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜSU ÜRÜNLER ANAB L M DALIDanışman: Doç. Dr. Sevim POLATYıl:2006, Sayfa 42Jüri : Doç.Dr. Sevim POLATProf. Dr. Dursun AVŞARProf. Dr. Ferit KARGINBu çalışmada, skenderun Körfezi'nin güney doğu kıyılarında, skenderun DemirÇelik fabrikası açıklarında fitoplankton biyoması klorofil a içeriği yönündenincelenmiştir. 2004-2005 yılları arasında yılda dört kez olmak üzere mevsimsel olarakyapılan örnekleme çalışmalarında klorofil a'nın yanı sıra, besleyici elementler,Biyokimyasal Oksijen htiyacı, Askıda Katı Madde gibi kirlilik göstergesi olabilecekparametreler de incelenerek körfezin bu özellikler yönünden şu anki durumu hakkındafikir edinilmeye çalışılmıştır. Çalışmada kıyıdan açığa doğru yer alan bir hat üzerinde 7örnekleme istasyonu seçilmiş, örneklemeler yüzeyden ve istasyon derinliğine görestandart derinliklerden yapılmıştır. Çalışmadaki en düşük klorofil a değeri 0.04 g l-1olarak Haziran 2005'te, en yüksek klorofil a miktarı ise 2.86 g l-1 ile Mart 2005'tesaptanmıştır. Besleyici elementlerden fosfat, nitrat+nitrit, amonyum ve silikat sırasıyla0.047-0.76 M, 0.37-6.9 M, 0.21-2.90 M ve 0.56-5.88 M aralıklarındabulunmuştur. Nitrat, silikat ve amonyum en yüksek düzeye Mart 2005'te ulaşırken, enyüksek fosfat değeri Haziran 2005'te bulunmuştur. Klorofil a ve besleyici elementlerkıyıya yakın istasyonlarda daha yüksek düzeylerde bulunmuşlardır. BiyokimyasalOksijen htiyacı 12-91 mg l-1, Askıda Katı Madde ise 24-54 mg l-1 aralıklarında değişimgöstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISDETERMINATION OF SEASONAL CHANGES OF PHYTOPLANKTON BIOMASS ANDSOME PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS OF SEA WATER IN THE ISKENDERUNBAY (NORTHEASTERN MEDITERRANEAN)Bilim ÜNLÜDEPARTMENT OF FISHERIESINSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Assoc.Prof. Sevim POLATYear: 2006, Page: 42Jury : Doç.Dr. Sevim POLATProf. Dr. Dursun AVŞARProf. Dr. Ferit KARGINIn this study, seasonal variations of phytoplankton biomass in term of chlorophyll a wasinvestigated at the southeast coast of skenderun Bay. Samplings were performed four timesbetween the years of 2004-2005. Seven sampling stations were selected through a transect fromcoast to the offshore. Sampling was conducted from surface waters and standart depths accordingto depth of stations. In addition to chlorophyll a, the analysis of inorganic nutrients and somepollution parameters such as Biochemical Oxygen Demand and Total Suspande Solids wereconducted. The present status of the bay in terms of these parameters were tried to be determined.The lowest chorophyll a value was determined as 0.04 g l-1 in June 2005, and the highest value(2.86 g l-1) was found in March 2005. The concentrations of phosphate, nitrate+nitrite, ammoniaand silicate varied in the range of 0.047-0.76 M, 0.37-6.9 M, 0.21-2.90 M and 0.56-5.88 M,respectively. Chlorophyll a and nutrients were found higher at the stations close to the coast.Biochemical Oxygen Demand values ranged between 12 and 91 mg l-1 and the concentrations ofTotal Suspande Solids ranged between 24-54 mg l-1.