Adana koşullarında organik çilek fidesi yetiştirme olanakları
Possibilities of organic strawberry runner plant production under adana conditions
- Tez No: 183742
- Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL FETİYE TÜREMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çilek fidesi üretimi, Tavuk gübresi, Çiftlik gübresi, Yeşilgübreleme, Organik gübreleme.I, Strawberry runner plant production, Chicken manure, Farmyardmanure, Green manuring, Organic fertilisingII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİADANA KOŞULLARINDA ORGANİK ÇİLEK FİDESİ YETİŞTİRMEOLANAKLARIDerya IĞDIRLIÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞYıl: 2006, Sayfa: 86Jüri: Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ: Prof. Dr. Sevgi PAYDAŞ: Prof. Dr. Veyis TANSIBu çalışma 2004-2005 yılları arasında bazı organik uygulamalar (çiftlikgübresi, tavuk gübresi, yeşil gübreleme ve bunların kombinasyonları) ile gelenekseluygulamanın çilek fidesi verim ve kalitesi üzerine etkilerini araştırmak amacı ileAdana'da yürütülmüştür. Deneme sonunda birim alandan elde edilen fidelersayılmış, kalite sınıflarına ayrılmış, kök uzunlukları ve gövde çapları ölçülmüş, kökve gövdede depolanan kuru madde oranları hesaplanmıştır. Fide kalitesinde roloynayan bu özellikler incelenmiş ve organik uygulamalar ile geleneksel uygulamayöntemleri ile yetiştirilmiş fideler arasında karşılaştırma yapılmıştır.Deneme boyunca yapılan tüm uygulamaların tanığa göre fide verim vekalitesinde artışlar meydana getirdiği belirlenmiştir. Birim alandan en fazla sayıdafide (193 adet/m2) çiftlik gübresi+soya fasulyesi kombinasyonundan; en yüksekoranda 1. kalite fide (%26) ise yerfıstığı uygulamasından elde edilmiştir. Fidekalitesinde rol oynayan gövde ve kök kuru madde oranlarının, kök uzunluğu vegövde kalınlıklarının genelde soya fasulyesi uygulamasına ait fidelerde en yüksekolduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISPOSSIBILITIES OF ORGANIC STRAWBERRY RUNNER PLANTPRODUCTION UNDER ADANA CONDITIONSDerya IĞDIRLIDEPARTMENT OF HORTICULTUREINSTITUTE OF BASIC AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞYear: 2006, Page: 86Jury : Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ: Prof. Dr. Sevgi PAYDAŞ: Prof. Dr. Veyis TANSIThis study was carried out to search the effects of some organic applications(farmyard manure, chicken manure, green manuring and combinations) onstrawberry plant production yield and quality during 2004-2005 in Adana. At the endof the study, runner plant numbers per parcel units were calculated and classified intoqualites, root length, stem thickness, dry matter rates of root and stem were alsorecorded. Comparison was performed between organic applications withconventional techniques upon these runner plant quality determining factors.All treatment applied during the study had increasing effects on runner plantyield and quality parameters. The highest number of runner plant (193) per m2 wasobtained from farm manure+soybean combination. The highest rate of first qualityrunner plant (26 %) was investigated from groundnut application. The highest drymatter rates of root and stem which takes great share in runner plant quality as wellas root length and stem thickness were recorded from soybean applied runner plants.