Computer controlled salt preparing for dyeing process in textile sector
Tekstil sektöründeki boyama işleminde kullanılan tuzun bilgisayar kontrollü hazırlanması
  1. Tez No: 183752
  2. Yazar: ÖMER BARIŞ ÖZLÜOYMAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: LabVIEW, Kaya tuzu, Otomasyon, Tekstil, Boyama, LabVIEW, Rock Salt, Automation, Textile, Painting
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZTEKST L SEKTÖRÜNDEK BOYAMA ŞLEM NDE KULLANILANTUZUN B LG SAYAR KONTROLLÜ HAZIRLANMASIÖmer Barış ÖZLÜOYMAKELEKTR K-ELEKTRON K MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIFEN B L MLER ENST TÜSÜÇUKUROVA ÜN VERS TESDanışman : Yrd. Doç. Dr. Murat AKSOYYıl : 2006, Sayfa: 77Jüri : Yrd. Doç. Dr. Murat AKSOYProf. Dr. Süleyman GÜNGÖRProf. Dr. Osman SER NDAĞGünümüzde tekstil işletmelerinde tuz; pamuk ve viskon elyafının reaktif vedirekt boyanması ile yumuşak su elde edilmesi sırasında su yumuşatma ünitelerindebulunan reçinelerin temizlenmesi, olmak üzere iki farklı amaçla kullanılmaktadır.Reaktif boyama işleminde rafine edilmiş tuz kullanılırken, su yumuşatma ünitelerindekaya tuzu veya yıkanmış tuz kullanılabilmektedir.Boyamada kullanılan rafine tuzun fiyatı kaya tuzunun yaklaşık 1,5 katıdır.Tekstil işletmelerinin kapasitelerine bağlı olarak değişmekle birlikte ayda ortalama 40-50 tonlara varan tuz tüketimi düşünüldüğünde rafine tuz kullanımının giderler üzerindekietkisi daha iyi anlaşılmaktadır. Bu nedenle, rafine tuz yerine kaya tuzu kullanarak, tuzmaliyetinin düşürülebilmesi ve sabit özellikte (sertlik, pH, vb.) tuz çözeltisinin istenildiğizamanda ve miktarda boyama işlemine dahil edilebilmesi oldukça önemlidir.Kurulan sistem sayesinde kaya tuzunun bilgisayar kontrollü otomasyonuyapılarak, işçilikten tasarruf sağlanması, bununla birlikte elde edilen saf tuz çözeltisininsadece boyamada değil, aynı zamanda işletmelerin su yumuşatma sistemlerindekullanılan reçinelerin rejenerasyonunda kullanılması ile reçine ömrünün uzatılması daöngörülmektedir. Ayrıca bilinen tuz rafinerizasyon işlemlerinde de enerji tasarrufusağlanabilecektir.Bu tez çalışmasında, boyama işleminde daha pahalı olan rafine tuzkullanımına alternatif olabilecek bilgisayar kontrollü kaya tuzu işleme prosesinintasarımı yapılmış ve çözelti sertliğinin 0-2 Fr arasında olması için sistemin ne kadarsüreyle çalışması gerektiğine ilişkin deneme sonuçları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISCOMPUTER CONTROLLED SALT PREPARING FOR DYEING PROCESSIN TEXTILE SECTORÖmer Barış ÖZLÜOYMAKDEPARTMANT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assist. Prof. Dr. Murat AKSOYYear : 2006, Page: 77Jury : Assist. Prof. Dr. Murat AKSOY: Prof. Dr. Süleyman GÜNGÖR: Prof. Dr. Osman SER NDAĞSalt at the textile factories is used for two aims. The first, at the reactive anddirect dyeing of cotton and viscon fibre, and the other one, it is used for cleaningresin in water soften units to obtain soft water. While using refined salt for reactivedyeing process, rock salt or washed salt can be used at the water soften units.Cost of the refined salt is 1,5 multiple as the rock salt. According to capacityof the factory, consumption of refined salt can be 40-50 tons per month. Also, it canbe seemed that the difference of cost is important. By using rock salt, both the cost ofsalt will decrease at the beginning and the salt solution with continuously fixedproperty (hardness, pH) can be added to the dyeing process automatically.Through building the system, it will obtain economy from work capacity,nevertheless obtained pure salt solution will use not only for painting, but also at theresin regeneration, which is used in water soften systems at factories. Consequently,it is anticipated lengthen the lifetime of resin. In addition that, it will provide energysaving for textile factories.In this thesis, instead of using refined salt for dyeing process, which is veryimportant for the cost, it was realized the using of rock salt by computer controlledautomation system and experimental results were given depend on the running timefor being hardness of the solution between 0 and 2 Fr.