Kireçtaşlarından üretilen kilitli beton parke bloklarının mekanik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluate to mechanical properties of concrete interlocking pavement blocks which was produced from limestones
- Tez No: 183753
- Danışmanlar: PROF.DR. ADEM ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kilitli Beton Parke Blokları, Agrega, Su-Çimento Oranı, UltraSes Dalgaları, Mekanik ÖzelliklerI, Concrete Interlocking Pavement Blocks, Aggregate, Water-CementRatio, Ultrasonic Velocity, Mechanical PropertiesII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZK REÇTAŞLARINDAN ÜRET LEN K L TL BETON PARKEBLOKLARININ MEKAN K ÖZELL KLER N NDEĞERLEND R LMESTuncer TEKMENÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜMADEN MÜHEND SL Ğ ANA B L M DALIDanışman : Prof. Dr. Adem ERSOYYıl : 2006 Sayfa: 53Jüri : Prof. Dr. Mesut ANIL: Prof. Dr. Adem ERSOY: Doç. Dr. . Hakkı ÇAĞATAY: Doç. Dr. Aleattin KILIÇ: Doç. Dr. Ergül YAŞARBu çalışma, ülkemizde hızlı bir şekilde gelişmekte olan yer dekoratif döşememalzemesi kilitli beton parke bloklarının (KBPB) jeomekanik özelliklerinin ve ultrases dalgalarının incelenerek kaliteli ürünler oluşturulması için yapılmıştır. KBPBagrega, çimento ve suyun birleştirilmesi sonucunda üretilmektedir. Bu nedenle, buaraştırmada agrega boyutları, agrega ve su-çimento karışım oranları incelenmiştir.Her farklı agrega boyutu ve farklı karışımlar için KBPB üretilerek, bunların mekaniközellikleri belirlenmiştir. Bu özelliklerden tek eksenli basınç dayanımı, çekmedayanımı, Schmidt sertliği ve aşınma indeksinin 3, 7, 28, 90 ve 180 günlük kürsürelerinde testleri uygulanmıştır. Agrega malzemelerinin kimyasal analizleri vemikroskobik incelemeleri yapılmıştır. Ayrıca pundit cihazı ile ultra sesözelliklerinden P dalgasının malzeme içinden geçiş hızı belirlenmiştir. Bu çalışmadaagrega boyutu olarak 0-5, 5-10 ve 10-20 mm'lik agrega boyutları kullanılmıştır.Yapılan deney sonuçları esas alınarak en uygun su çimento oranı 0.32, çimento dozajmiktarı olarak 300 dozaj bulunmuştur. KBPB'nın mühendislik özellikleri temelalınarak optimum agrega boyutları ve miktarlarını içeren karışım reçetesibelirlenmiştir. Sonuç olarak, en az aşınan, en yüksek dayanım ve sertliğe sahip olanKBPB üretimi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISEVALUATE TO MECHAN CAL PROPERT ES OF CONCRETEINTERLOCK NG PAVEMENT BLOCKS WH CH WASPRODUCED FROM L MESTONESTuncer TEKMENDEPARTMENT OF MINING ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Adem ERSOYYear : 2006 Pages: 53Jury : Prof. Dr. Mesut ANIL: Prof. Dr. Adem ERSOY: Doç. Dr. . Hakkı ÇAĞATAY: Doç. Dr. Aleattin KILIÇ: Doç. Dr. Ergül YAŞARIn our country, concrete ınterlocking pavement blocks (CIPB) used asdecorative floor material are developing rapidly. The purpose of this study is toinvestigate mechanical properties of CIPB materials and to help development ofquality products for the sector. CIPB was produced by mixture of water, cement andaggregate. Therefore, ın the study aggregate granulometry, mixture ratios of differentgranulometric aggregate and water-cement ratios were examined. Among theresearch, CIBP was produced for each different granulometry of aggregate anddifferent water-cement mixtures. Geomechanical properties and ultrasonic velocitiesthe produce CIBP were determined. The geomechanical property tests includescompressive strenght, rolling strenght, Schmidt rebound hardness, Böhme abrassionindex which were made 3, 7, 28, 90 and 180 days curing periods. Microscopic andchemical analyses of the aggregates were also carried out. P wave velocity ofultrasounic properties was determined using Pundit machine. 0-5 mm, 5-10 mm and10-20 mm of aggregate granulometry was used ın the CIBP production. Optimumwater-cement ratio and optimum dosage was found as 32 and 300 respectively basedon results of engineering properties of CIBP. Optimum aggregate mixtures includingaggregate granulometry and quantity were examined using CIBP test results.Consequently, CIBP have good engineering properties, which show the higheststrenght, hardness and less abrassion were produced.