Eğirdir (Isparta) güneybatısı mesozoyik yaşlı doğaltaş ocaklarının jeolojisi ve mühendislik özellikleri
Engineering properties of mesozoic aged limestones in southwest of Egirdir (Isparta)
- Tez No: 410763
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT MUTLUTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğaltaş, Eğirdir, Mesozoyik kireçtaşı, Natural stone, Eğirdir, Mesozoic limestone
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez kapsamında, Isparta ofiyolit karmaşığı içinde bulunan Mesozoyik yaşlı kireçtaşlarında açılmış olan doğal taş ocaklarının jeolojisi ve mühendislik özelliklerinin incelenmesi ve bu ocakların doğal taş potansiyelinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İnceleme alanında stratigrafik olarak temelde Alt–Orta Triyas yaşlı Ispartaçay formasyonu yer alır. Kireçtaşlarından oluşan Jura-Kretase yaşlı Davraz kireçtaşı, Ispartaçay formasyonu üzerinde uyumsuzdur. Davraz kireçtaşı üzerinde geçişli dokanakla Üst Kretase yaşlı Seyrekler kireçtaşı yer alır. Bölgeye Üst Paleosen sonrası yerleşmeye başlayan Isparta ofiyolitik karmaşığı diğer birimleri tektonik dokanakla örter. Karmaşığın içinde bulunan Mezosoyik yaşlı kireçtaşı blok ve dilimleri bütün bölgede doğaltaş olarak çalıştırılan alanları oluşturur. Miyosen yaşlı Aksu formasyonu diğer birimlerin üzerine açısal uyumsuzlukla gelir. Kuvaterner yaşlı alüvyon ve yamaç molozları bütün birimleri açısal uyumsuzlukla örter. Yapılan deneysel çalışmalara göre çalışılan kireçtaşlarının birim hacim ağırlığı, özgül ağırlığı, su emme özelliği TSE standartlarına, tek eksenli basınç dayanımı TSE ve ISRM standartlarına göre uygun sınırlar içinde olduğu anlaşılmıştır. Mesozoyik yaşlı kireçtaşlarında açılan 15 adet ocaktan 7 ocakta doğal taş üretimi devam etmektedir. 8 adet üretim yapılmış ve terk edilmiş ocak belirlenmiştir. Bu doğal taş ocaklarının jeolojik konumları ile üretilen taşın genel mühendislik özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With in the thesis, determining engineering properties and natural stone potential of these quqrries which were opened in Mesozoic aged limestones of located in Isparta ophiolite complex. Base Lower-Middle Triassic aged Ispartaçay formation stratiggraphically is located the in the study area. Jura -cretaceous aged Davraz unconformably overlies Ispartaçay formation. On Davraz Limestone Upper Cretaceous aged Seyrekler limestone is located overlain by-pass. Isparta ophiolitic complex, that was begun to settled on the area after upper paleocene, covers the other units in the region. Mesozoic aged limestone blocks and wedges creates the ares operated as natural stone quarries located in the complex Miocene aged Aksu formation conglomerates overlies the limestones. Quaternary alluvium and talus are covered all units with angular unconformably. According to the applied tests unit volume weigth, density, water absorbtion and uniaxial compressive strength values are within limits TSE and ISRM standards. Natural stone manufacturing is going on at 7 different limestone quarries of totaly 15 limestone quarries 8 manufactured and abondoned quarries were identtified. Geological locations and engineering properties were investigated of these quarries.