Şeftali ve şeftali sularında bazı organik fosforlu ve bromlu pestisit kalıntılarının saptanması
Determination of pesticide residues containing bromic and organophosphorus in peach and peach juices
  1. Tez No: 183807
  2. Yazar: LEMAN ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ BAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şeftali, şeftali suyu, diazinon, methidathion, bromopropylate, pestisit kalıntısı, GC/ MSD, Peach, peach juice, diazinon, methidathion, bromopropylate, pesticideresidue, GC/ MSD
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZETŞeftali ve Şeftali Sularında Bazı Organik Fosforlu ve Bromlu PestisitKalıntılarının SaptanmasıBu çalışmada zirai mücadele teknik talimatında önerilen doz ve bu dozun iki katıdoz ile ilaçlanan şeftali ağaçlarından alınan şeftalilerde diazinon, methidathion vebromopropylate kalıntı analizleri yapılmıştır. laçlı şeftalilerden meyve suyu yapılarak,meyve suyu işleme teknolojisi basamaklarındaki kalıntı miktarlarının hangi düzeydeazaldığı tespit edilmiştir. Kalıntı analizlerinin yapılmasında GC/ MSD kullanılmıştır.Normal doz ilaçlaması yapılan şeftalilerde hasat için önerilen 15 günlük süresonunda diazinon ortalama kalıntı miktarı 78.44± 8.47 µg/ kg, aşırı doz ilaçlaması yapılanşeftalilerdeki ortalama kalıntı miktarı 229.99±9.58 µg/ kg bulunmuştur. Bulunan kalıntımiktarları Türk Gıda Kodeksi'nde 300 µg/ kg olarak bildirilen kabul edilebilir en yüksekdeğerin altında bulunmuştur. Diazinon kalıntılarının meyve suyu işleme teknolojisi ile %99düzeyinde azaldığı tespit edilmiştir.Normal doz ilaçlaması yapılan şeftalilerde hasat için önerilen 21 günlük süresonunda methidathion ortalama kalıntı miktarı 120.70± 7.80 µg/kg bulunmuştur. Bulunankalıntı miktarlarının Türk Gıda Kodeksi'nde 200 µg/ kg olarak bildirilen tolerans sınırlarıiçersinde yer aldığı tespit edilmiştir. Methidathion kalıntılarının meyve suyu işlemeteknolojisiyle %96.31 oranında azaldığı saptanmıştır.Normal doz ilaçlaması yapılan şeftalilerde hasat için önerilen 21 günlük süresonunda bromopropylate ortalama kalıntı miktarı 1551.30± 46.84 µg/ kg, aşırı dozilaçlaması yapılan şeftalilerde 2660.80± 110.00 µg/ kg olarak saptanmıştır. Türk GıdaKodeksi'nde bromopropylate'nin meyvelerdeki kabul edilebilir en yüksek kalıntı değeri200 µg/ kg olarak verilmiştir. Bulunan kalıntı miktarları izin verilen tolerans değerinüzerinde bulunmuştur. Meyve suyu işleme teknolojisi ile bromopropylate kalıntılarının%84 düzeyinde azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDetermination of pesticide residues containing bromic and organophosphorusin peach and peach juices.In this study diazinon, methidathion and bromopropylate residue analyses are madeto peaches taken from peach trees which are sprayed with a dose suggested by agriculturalpreventative technical instruction and a dose twice as much. By making peach juices fromthis pesticided peaches it is determined at what level is the amount of decrease in residueduring fruit juice processing tecnology steps. During residue analyses GC/MSD is used.It is detected that with normal dose sprayed peaches after 15 days of treatment,average diazinon residue amount is 78.44± 8.47 µg/ kg. However with over dose sprayedpeaches this average is 229.99± 9.58 µg/ kg. The detected residue amounts are less than300 µg/ kg which is the maximum level declared in Turkish Food Codex. It is determinedthat diazinon residue is decreased by %99 percent during fruit juice processingtechnology.It is detected that with normal dose sprayed peaches after 21 days of treatment,average methidathion residue amount is 120.70± 7.80 µg/ kg. This detected residueamounts are below 200 µg/ kg which is the tolerances declared in Turkish Food Codex . Itis determined that methidathion residue is decreased by %96.31 percent during fruit juiceprocessing tecnology.It is detected that with normal dose sprayed peaches after 21 days of treatment,average bromopropylate residue amount is 1551.30± 46.84 µg/ kg. However with overdose sprayed peaches this average is 2660.80± 110.00 µg/ kg. The detected residueamounts are more than 200 µg/ kg which is the maximum acceptable level declared inTurkish Food Codex. It is determined that bromopropylate residue is decreased by % 84percent during fruit juice processing technology.