Hasat zamanı ve 1-metilsiklopropen uygulamasının depolama süresince ayva (cv. Eşme) kalitesi ve biyokimyasal özelliklerine etkilerinin araştırılması
Investigation on the effects of harvest time and 1-methylcyclopropene application on biochemical properties and quality of quince (cv. Eşme) during storage
- Tez No: 420575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cydonia oblonga Mill, Olgunluk, Depolama, Meyve eti kararması, Kalite, Cydonia oblonga Mill, Maturity, Storage, Internal browning, Quality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışma, 2012–2013 yıllarında Denizli ilinde üretici bahçesinden üç farklı zamanda hasat edilen 'Eşme' ayva çeşidinin meyveleri ile yürütülmüştür. Ayva meyveleri kabuk renginin yeşilimsi-sarı, sarı-hafif yeşilimsi ve sarı olduğu üç farklı döneminde hasat yapılmıştır. Farklı hasat dönemindeki her bir meyveye 625 ppb konsantrasyonunda 1-Metilsiklopropen (1-MCP) uygulaması 24 saat süreyle ticari depolama koşullarında (1±0.5oC sıcaklık, %90–95 oransal nem) yapılmıştır. 1-MCP uygulanan ve uygulanmayan kontrol meyveleri 1±0.5°C sıcaklıkta ve %90–95 oransal nemdeki soğuk odada 6 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Depolama öncesinde ve depolama süresince 2 ay aralıklarla alınan ayva örnekleri 7 gün süreyle raf ömründe (20±1°C sıcaklık, %55–65 oransal nem) tutulduktan sonra bazı fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal analizlerle kalite değişimleri saptanmış, fizyolojik ve patolojik bozukluklar belirlenmiştir. Bu bağlamda ağırlık kaybına hasat zamanının etkisi sınırlı olmuş, 1-MCP uygulaması da ağırlık kaybını sınırlandırmıştır. Kabuk rengi üzerine hasat zamanının etkisi olgunluk aşaması ile uyumlu bulunmuştur. 1-MCP uygulamasının ise yeşil renk kaybını sınırlandırdığı; depolamanın ilerlemesiyle bu farklılığın kaybolduğu gözlenmiştir. 1-MCP'nin suda çözünür kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TA) ve pH değerine etkisi birbirine benzerlik göstermiş, hasat zamanının etkisi ise olgunluk düzeyi ile orantılı olmuştur. Toplam fenol miktarı ve antioksidan aktivitesindeki değişimlerde, hasat zamanı ve 1-MCP'nin etkisi birbirine benzerlik göstermiştir. Farklı hasat zamanları ve 1-MCP uygulamalarının depolama süresince solunum hızına etkisi önemli farklılıklar göstermemiştir. 6 ay depolamaya ilaveten raf ömrü sonrası meyve eti kararma indisi hasat zamanının ilerlemesiyle artmış, 1-MCP uygulanmasının ise indisi belirgin şekilde azalttığı saptanmıştır. Farklı hasat zamanları ve 1-MCP uygulamalarının ayva meyvelerinin çürüklük gelişimine etkileri birbirine benzerlik göstermiş ve çok düşük oranlarda gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted in 2012-2013 on 'Esme' quince fruits that were harvested from a producer's orchard in Denizli at three different dates. The quinces were harvested in three different stages according to the skin color at greenish-yellow, light greenish-yellow and yellow. 625 ppb 1-MCP was applied to the fruits at each harvest period, and they were stored under commercial storage conditions (1±0.5°C temperature, 90–95% relative humidity) for 24 hours. The treated and non-treated fruits were stored under cold conditions at 1±0.5°C and 90 to 95% relative humidity for 6 months. During and prior to storage, quince samples were taken at 2 months intervals were kept at shelf life conditions (20±1°C temperature, 55-65% relative humidity) for 7-days. Some physical, chemical and biochemical quality parameters were analyzed to determine the changes in quality and physiological and pathological disorders. In this context, the effect of harvest time on weight loss was limited and the 1-MCP application is limited weight loss, too. The effect of harvest time on skin color was consistent with its maturity stage. The 1-MCP application limited the loss of green color; however the differences disappeared during the storage progress. The effect of 1-MCP on total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA) and pH value were similar, however the effect of the harvest stage was proportional to the maturity level. The effects of harvest stage and 1-MCP application on total phenolic content and antioxidant activity were similar. The effects of harvest stage and 1-MCP application on respiration rate was not significant during the storage. After shelf-life in addition to 6 months of storage, the internal browning increased as the harvest stage progressed. The browning was reduced significantly with the application of 1-MCP. Different harvest stages and application of 1-MCP showed similar effects on rotting of quince fruits and the rotten ratio was very minimal.