Çanakkale yöresinde yetiştirilen granny smith ve pink lady elma çeşitlerinde dinamik kontrollü atmosferde depolama ve hasat sonrası 1-MCP (1- Metilsiklopropen) uygulamasının birlikte kullanımının meyve kalitesine etkileri
The combined effects of dynamic controlled atmosphere storage and postharvest 1-MCP (1- Metilsiklopropen) treatments on fruit quality of granny smith and pink lady apple varieties grown in Çanakkale region
- Tez No: 689266
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN KAYNAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Ziraat, Physiology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Granny Smith, Pink Lady, Dinamik kontrollü atmosfer, 1- Metilsiklopropen, Kalite, Aromatik bileşenler, Granny Smith, Pink Lady, Dynamic controlled atmosphere, 1-Methylcyclopropene, Quality, Aromatic compounds
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu doktora tez çalışmasında, Granny Smith ve Pink Lady elma çeşitlerinde uzun süre depolama sürecinde derim sonrası 1-Metilsiklopropen (1-MCP) ve dinamik kontrollü atmosfer (DKA) koşullarında %0,6-0,7 O2 ve %1 CO2 atmosfer değerlerinde depolama uygulamalarının etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla 625 ppb dozunda 1-MCP uygulaması yapılmış meyvelerin bir grubu normal atmosfer (NA), diğer grubu DKA koşullarında ve 1-MCP uygulaması yapılmamış meyveler ise DKA koşullarında ve kontrol olarak 8 ay süreyle 0oC de depolanmıştır. Depolanan meyvelerin kalite kontrolleri 2 ay aralıklarla yapılmıştır. Bunun yanında; her depolama süresi sonrasında meyveler 7 gün süreyle 21oC sıcaklık ve %80-85 nem değerlerinde raf ömrüne tabi tutulmuşlardır. Her depolama ve raf ömrü sonunda her iki çeşide ait meyvelerin bazı kalite ve biyokimyasal özellikler incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda her iki çeşide ait meyvelerde meyve zemin rengi, meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde oranı, malik asit miktarı, toplam fenolik bileşik miktarı, α-farnesen üretimi ile fizyolojik bozulmaların oranı tespit edilmiştir. Diğer taraftan; her iki çeşide ait tüm meyvelerde her depolama süresi sonunda aroma bileşenlerinde meydana gelen değişimler saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre hem Granny Smith hem de Pink Lady çeşitlerinde tüm depolama sürelerinde kalite özelliklerinin korunduğu ve aroma bileşenlerin değişimiyle α-farnesen çıkışının minimal düzeyde seyrettiği meyveler, 1-MCP uygulanmış ve DKA koşullarında depolanan meyveler olmuştur. Bunu 1-MCP uygulanmış ve normal atmosfer koşullarında depolanmış meyveler izlemiştir.
Özet (Çeviri)
In this Ph.D. thesis, effects of storage treatments in the value of 0.6-0.7% O2 and 1% CO2 atmospheric the values in the conditions of post-harvest 1-Methylcyclopropene (1-MCP) and dynamically controlled atmosphere (DCA) during the long-term storage period were investigated for Granny Smith and Pink Lady apple cultivars. For this purpose, 625 ppb applied 1-MCP fruits were stored in normal atmosphere (NA), the other group in DCA conditions and the fruits without 1-MCP treatments were stored under DCA conditions and fruits of the control group at 0oC for 8 months. Quality controls of storage fruits were carried out at 2-month intervals. In addition, after each storage period, the fruit were kept under a shelf life of 7 days at 21oC and 80-85% humidity. At the end of each storage and shelf life, some quality properties and biochemical characteristics of fruits of both varieties were investigated. In line with this purpose, flesh color, fruit firmness, soluble solids content, malic acid content, total phenolic compound, α-farnesene production, and the ratio of physiological disorders were determined in the fruit of both cultivars. On the other hand, changes in volatile compounds were determined at the end of each storage period in all fruit of both cultivars. As a result, fruits applied of 1-MCP and stored under DCA conditions in both Granny Smith and Pink Lady cultivars protect their quality characteristics during all storage periods and showed minimum variations in both α-farnesene production and the change of aroma compounds. Fruits treated with 1-MCP under the stored NA conditions shown second best results.