İzmir Körfezi, Karaburun yarımadasında Akdeniz foku (Monachus monachus, (Herman,1779)) habitat biyolojik çeşitlilik analizi
Analysis of biological diversity of Mediterranean monk seal (Monachus monachus, (Herman,1779)) habitat in Karaburun peninsula, İzmir bay
  1. Tez No: 183834
  2. Yazar: NURAY VERYERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT VAHDET YERLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz Foku (Monachus monachus), Sualtı Görsel Sayım, biyolojik çeşitlilik, biyotop, kıyısal alan, Karaburun Yarımadası, Ege Denizi, Mediterranean monk seal (Monachus monachus), Underwater VisualCensus, biodiversity, biotope, coastal zone, Karaburun Peninsula, Aegean Sea
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma İzmir İli sınırları içerisinde bulunan Karaburun Yarımadası kıyılarında,Akdeniz Foku habitat makro biyolojik çeşitliliklerinin belirlenmesi ve canlıtopluluklarının dağılım gösterdiği yaşam alanlarının sınıflandırılması amacı ileyapılmıştır.Çalışmanın yürütüldüğü bölge, denizel ekosistemin, jeomorfolojik açıdan ?kıyısalalan? olarak belirlenen bölgesidir. Alan çalışmaları canlı türlerinin büyük birkısmının yer aldığı, ışığın en etkin olduğu, denizel ekosistemin ekolojikbölümlerinden bentosa ait supralittoral, mediolittoral, infralittoral ve pelajiğe aitepipelajik zonlarına denk düşen bölümlerinde yoğunlaştırılmıştır. Arazi çalışmaları;Mayıs 2003, Eylül 2003, Mayıs 2004 ve Eylül 2005 dönemlerinde yapılmıştır.Akdeniz fokları ile ilgili gözlem bilgileri de değerlendirilmiştir. Biyolojik çeşitliliğindeğerlendirilmesinde, SCUBA ve snorkelli dalgıçlar tarafından sualtı görsel sayım(SGS) tekniği uygulanmıştır. Çalışmada; 11 istasyon belirlenmiş yaklaşık olarak100 dalış gerçekleştirilmiştir.Sonuç olarak, Karaburun Yarımadası'nın kuzey, kuzey-doğu kıyılarında denizelmakro flora ve faunaya dahil Phycophyta, Spermatophyta, Porifera, Cnidaria,Annelida, Echiurida, Mollusca, Arthropoda, Echinodermataya, ait türler tespitedilmiş ve bunların dağılım gösterdiği 11 farklı biyotop tipi belirlenmiştir. Akdenizfokunun alandaki varlığı, kıyıların biyolojik canlı çeşitliliği ve insan faaliyetlerininetkisi de göz önüne alınarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with the aims to contribute determination of the macrobiodiversity with dispersal in the Karaburun Peninsula coastal areas; andclassification of environments where Mediterranean monk seal (Monachusmonachus) communities were distributed (Biotope).Although the study was covered at the area described as ?coastal zone? accordingto geomorphological aspect; where most of the living species takes part and thelight was more effective. With this approach referring ecological sections of marineecosystem, field works were concentrated on supralittoral, mediolittoral, andinfralittoral zones belonging to benthos and epipelagic zone belonging to pelagic.Field research has been conducted in four intervals; May 2003, September 2003,May 2004 and September 2005, evaluating the biodiversity and biotopes using theunderwater visual census (UVC) technique. Throughout the study, there werenearly 100 dives with SCUBA and snorkeling, at 11 stations .As a conclusion, species from Phycophyta, Spermatophyta, Porifera, Cnidaria,Annelida, Echiurida, Mollusca, Arthropoda, Echinodermata, that belong to marinemacro fauna and flora of Karaburun Peninsula coastal zone and 11 differentbiotope types were determined. The presence of the Mediterranean monk seals inresearch area were discussed, within between human activities and coastalbiological diversity. Biotopes resulting from interaction of living and non-livingparameters evaluated ecologically.