The synthesis of poly(MA-alt-NIPA) and poly(MA-alt-NVP) copolymers, their spectroscopic characterization and the investigation of their solubility profile-viscosity behavior
PoliMA-ard-NIPA) ve poli(MA-ard-NVP) kopolimerlerinin sentezi, spektroskopik karakterizasyonu ve çözünürlük profili-viskozite davranışlarının incelenmesi
  1. Tez No: 183833
  2. Yazar: DENİZ DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY KİBARER, PROF. DR. ALİ GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: poli(MA-ard-NIPA), poli(MA-ard-NVP), ardışık kopolimerler, çözünürlük, çözünürlük parametresi, viskometri, camsı geçiş sıcaklığı, FTIR, NMR, Raman, poly(MA-alt-NIPA), poly(MA-alt-NVP), alternating copolymers, solubility, solubility parameter, viscometry, glass transition temperature, FTIR, NMR, Raman
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizikokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
POLİ(MA-ard-NIPA) VE POLİ(MA-ard-NVP) KOPOLİMERLERİNİN SENTEZİ,SPEKTROSKOPİK KARAKTERİZASYONU VE ÇÖZÜNÜRLÜK PROFİLİ-VİSKOZİTE DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİDeniz DemircanÖZMaleik anhidritin N-izopropilakrilamid ve N-vinil-2-pirolidon ile ardışık kopolimerlerisentezlenmiş, bu kopolimerlerin spektral karakterizasyonu gerçekleştirilmiş,algoritmik hesaplamalarla kopolimerlerin çözünürlük profilleri oluşturularak her ikikopolimer için belirlenen çözücüler içerisinde polimer hidrodinamik davranışıviskometrik yöntemle takip edilmiştir. Poli(maleik anhidrit-ard-N-izopropilakrilamid)ve poli(maleik anhidrit-ard-N-vinil-2-pirolidon) kopolimerlerinin spektroskopik1 13karakterizasyonları için sırasıyla, FTIR, Raman, H, C NMR spektroskopikyöntemleri kullanılmıştır.İkinci aşamasında, poli(MA-ard-NIPA) ve poli(MA-ard-NVP) kopolimerlerinin farklıalgoritmik yöntemler (Van Krevelen-Hoftyzer, Hoy, Askadskii) kullanarakçözünürlük parametre bileşenleri ve toplam çözünürlük parametreleri hesaplanmışve bu kopolimerlerin çeşitli çözücülerdeki çözünürlük profilleri oluşturulmuştur.Algoritmik hesaplamalar sonucunda, her iki kopolimer için en iyi çözücünün DMSOolduğu görülmüştür.Üçüncü bölümde, kopolimerlerin seçilen çözücülerdeki çözünürlüğünün incelemesiiçin viskometrik çalışmalar gerçekleştirilmiş ve polimer hidrodinamik hacimdeğişiminin izlenmesi için intrinsik viskozite değerleri hesaplanmıştır. Viskoziteyöntemiyle elde edilen sonuçlara göre, seçilen çözücülerin poli(MA-ard-NIPA) vepoli(MA-ard-NVP) kopolimerlerini çözme gücü sıralaması yapılmıştır .Son bölümde ise, algoritmik yöntemle (Askadskii) hesaplanan Tg değerleriyledeneysel Tg değerlerinin kıyaslaması gerçekleştirilmiştir. Yine algoritmikhesaplama yöntemleriyle sentezlenen kopolimerlerin camsı geçiş sıcaklığı (Tg)ideğerleri elde edilmiş ve hesaplanan Tg değerlerinin deneysel Tg değerleriyleuyumu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE SYNTHESIS OF POLY(MA-alt-NIPA) AND POLY(MA-alt-NVP)COPOLYMERS, THEIR SPECTROSCOPIC CHARACTERIZATION AND THEINVESTIGATION OF THEIR SOLUBILITY PROFILE-VISCOSITY BEHAVIORDeniz DemircanABSTRACTAlternating copolymers of maleic anhydride with N-isopropylacrylamide and N-vinyl-2-pyrrolidone have been synthesized, the spectral characterization of thesecopolymers have been achieved, by forming the solubility profiles of thecopolymers through algorithmic calculations the polymer hydrodynamic behaviorof both copolymers in selected solvents has been followed by viscometric method.For the spectroscopic characterization of poly(MA-alt-NIPA) and poly(MA-alt-NVP) copolymers FTIR, Raman, 1H, 13C NMR spectroscopic methods have beenemployed, respectively.At the second stage, solubility parameter components and total solubilityparameters of poly(MA-alt-NIPA) and poly(MA-alt-NVP) copolymers have beenevaluated by using different algorithmic methods (Van Krevelen-Hoftyzer, Hoy,Askadskii) and solubility profiles of these copolymers in various solvents havebeen obtained. As a consequence of these algorithmic calculations it has beenobserved that DMSO appears to be the best solvent for both copolymers.The third step involves the investigation of the solubility of the copolymers inselected solvents for which viscometric studies have been achieved and intrinsicviscosity values have been evaluated for following the change in polymerhydrodynamic volume. According to the results obtained from the viscometricmethod a sequence implying the solubility power of selected solvents for poly(MA-alt-NIPA) and poly(MA-alt-NVP) copolymers has been obtained.In the last part, the comparison of the experimental Tg values with those obtainedfrom the algorithmic method (Askadskii) has been achieved. Again, the glassiiitransition temperature (Tg) values of the synthesized copolymers evaluated viaalgorithmic calculation methods have been verified for the agreement betweenexperimental Tg values.