Temel şifreleme algoritmaları ve kriptanalizlerinin incelenmesi
Examining basic cryptographic algorithms and their cryptanalysis
- Tez No: 183871
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN BULUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kriptografi, Şifreleme, Deşifreleme, Şifreleme Algoritmaları, Cryptography, Encryption, Decryption, Cryptographic AlgorithmsYear:2006Page:105
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yüksek Lisans TeziTrakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüÖZETGüvenlik bilgi ve veri sistemlerinin tüm tiplerinde önemli bir iştir. Güvenliiletişim yapmanın yolu şifrelemeden geçer. Şifreleme işlemini sağlayan şifrelemealgoritmaları bir kriptosistemin temel öğeleridir.Tezde, günümüz şifrelemesinin ana öğelerini içeren temel şifrelemealgoritmaları ve bu algoritmaların kriptanalizi anlatılmaktadır.Tezin ilk bölümünde şifrelemenin basit bir tanımı ve şifrelemede kullanılantemel terimlerin tanımları ile şifrelemenin ilk zamanlarından itibaren izlediği yol yeralmaktadır.Tezin ikinci bölümünde şifrelemenin temelini oluşturan matematiksel teoriler veispatları bulunmaktadır.Bu bölümleri takip eden bölümlerde ise temel sayılan şifrelemealgoritmalarından ve bu algoritmaların kriptanalizlerinden bahsedilmektedir.Tezin beşinci ve altıncı bölümlerinde ise bu temel algoritmaların Türkçe'yeuyarlanması ve Türk alfabesi kullanılarak yapılan kriptanalizleri bulunmaktadır.Son bölümde ise Türk alfabesi kullanımının temel kriptografik algoritmalarüzerindeki sonucu yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Master ThesisTrakya UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Computer EngineeringSUMMARYSecurity is an important property of all kinds of data and information systems.Cryptography is the main tool to provide secure communication. Cryptographicalgorithms that provide the cryptography process are the main parts of a cryptosystem.In the thesis, basic cryptographic algorithms that include the main parts of recentcryptographic systems and cryptanalysis of these algorithms are explained.In the first chapter of the thesis, there is a simple description of cryptographyand there are descriptions of basic terms used in cryptography. Also, this chapterincludes the development of cryptography from the beginning to recent years.The second chapter of the thesis includes the main mathematical theories of thecryptography and their prooves.In the following chapters, basic cryptographic algorithms and their cryptanalysisare explained.The fifth and sixth chapters are about these algorithms which are applied onTurkish language and cryptanalyzing these algorithms that using Turkish alphabet.The last chapter of the thesis is giving some results of using Turkish language onthese algorithms and differences between using Turkish language and English language.