Gıda ürünlerinin dış ticaret yapısının incelenmesi
Examining the foreign trade structure of food products
  1. Tez No: 183877
  2. Yazar: RIZA EROL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER AZABAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Gıda Mühendisliği, Ziraat, Economics, Food Engineering, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, Pazar araştırmaları, Strateji, Gıda güvenliği, Verimlilik, Foreign Trade, Market Research, Strategy, Food Security, Productivity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
IÖZETYüksek Lisans TeziGıda Ürünlerinin Dış Ticaret Yapısının İncelenmesiRıza EROLTrakya Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüTarım Ekonomisi Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. M. Ömer AZABAĞAOĞLUJüri:Yrd.Doç.Dr.M.Ömer AZABAĞAOĞLU Yrd.Doç.Dr.Tuncay GÜMÜŞ Yrd.Doç.Dr.Gökhan UNAKITANT.Ü. Ziraat Fakültesi T.Ü. Ziraat Fakültesi T.Ü. Ziraat FakültesiTarım Ekonomisi Bölümü Gıda Mühendisliği Bölümü Tarım Ekonomisi2006, Sayfa:139Ülkemizde ve dünyada gıda dış ticaretine konu olan ürünlerin ticareti, dökmeürünler, işlenmiş ürünler ve paketlenmiş ürünler olmak üzere 3 kısımda yapılmaktadır.Son yıllarda dünya pazarlarında işlenmiş ve paketlenmiş gıda ürünlerinin dökme ürüntabir edilen işlenmemiş ürünlere göre 2,2 kat daha karlı olduğu araştırmalarlabelirlenmiştir. Araştırmada incelenen ülkelerin gıda ticareti politikalarını belirlerken,üreticilere yüksek destekler verip, iç piyasanın talebi doğrultusunda ithalata sıkıkoruyucu önlemler uyguladıkları görülmektedir.Türkiye'de gıda dış ticaretinde ülke politikasından çok dönemsel olarak hükümetpolitikalarının uygulandığı görülmektedir. 1975 yılında gıda ihracatının genel ihracataoranı %45 iken 2005 yılında bu oranın %11'e kadar düştüğü görülmektedir.Hammadde, işgücü, verimlilik, pazar araştırmaları çalışmalarının doğruplanlanması ile 2003 yılında Devlet Planlama Teşkilatı tarafından oluşturulan İhracatStratejik Planı'nın (2004-2006) uygulanması sonucu 5,26 milyar $ olan gıda ihracatı2005 yılında 8,2 milyar $' a yükseldiği görülmektedir. Özellikle fındık 2005 yılında 1,9milyar $'lık ihracatıyla 8,2 milyar $'lık genel gıda ihracatının %23'ünü tek başınayapan ürün olarak ön plana çıkmıştır.Araştırma ile gıda ürünleri dış ticaretine etkisi olan fındık, makarna, buğday unu,hububat, bakliyat, zeytin ve zeytin yağı, şekerli ve çikolatalı mamuller, beyaz et, yaş vedondurulmuş meyve sebze sektörleri incelenerek gelecekteki gıda ürünleri dış ticaretineyardımcı olabilecek sayısal veriler elde edilmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTMaster Of Science ThesisExamining The Foreign Trade Structure Of Food ProductsRıza EROLThrace University Graduate School of Natural and Applied SciencesAgricultural Economics DepartmentSupervisor: Yrd.Doç.Dr. M.Ömer AZABAĞAOĞLU2006, pp:139In our country and in the world the products trade which subject is foreign foodproduct trade, this products was being make in three parts that poured products,operated products and packed products. It was proved that at last years in world marketoperated and packed products are 2.2 times more profit than poured products whichnamed as unoperated product.It has obviously seen that while they determine the food trade strategy ofcountries which examined in this study, they give high supports to producers and theytake high protective measure to import because of the demand of market.It has obviously seen that in foreign food trade of Turkey they use periodicgovernment strategy more often than country strategy. As we saw that in 1975 the foodexport rate to food import rate was %45 while it was decrease to %11 in 2005.In 2003 D.P.T make a strategic export plan with good planning of raw material,work, productivity and market search and the result of applying this plan in (2004-2006)we saw that 5.26 billion dollars food export increase to 8.2 billion in 2005.especially in2005 hazelnut export is 1.9 billion dollars and the total export is 8.2 billion dollars it is%23 percentage of total export.With this study we try to examine the effect of hazelnut, macaroni, wheat flour,grain, olive, olive oil, chocolate products, white meat, fresh or frost fruits andvegetables and try to get numerical datas to help external food trade product at future.