Sütteki antibiyotik kalıntılarının ısıl işlem etkisiyle ve depolama süresince değişimi
Determining the changes of antibiotic residues in milk with heat treatment and during storage
  1. Tez No: 183887
  2. Yazar: SERAP DURAKLI VELİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, Klortetrasiklin, Süt, Isıl şlem, Depolama, Antibiotics, chlortetracycline, milk, heat treatment, storage
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
YÜKSEK L SANS TEZSÜTTEK ANT B YOT K KALINTILARININ ISIL ŞLEM ETK S YLE VE DEPOLAMASÜRES NCE DEĞ Ş MSerap DURAKLI VEL OĞLUYüksek Lisans TeziTrakya Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüGıda Mühendisliği Ana Bilim DalıDanışman: Prof. Dr. Osman Ş MŞEKÖZETBu çalışmada sütte bulunan klortetrasiklin kalıntılarına ısıl işlemin etkisi ve ısıl işlemgörmemiş, pastörize edilmiş ve kaynatılmış sütlerde bulunan kalıntıların buzdolabısıcaklığında depolama ile değişimi incelenmiştir. Antibiyotik kalıntı miktarının tespitindeEnzim mmunoassay yöntemi kullanılmıştır. Sütün pastörize edilmesi ve kaynatılmasısonucunda, klortetrasiklin konsantrasyonunun sırasıyla, yaklaşık %41 ve %48 oranlarındaazaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca buzdolabı sıcaklığında depolamanın tüm örneklerinkonsantrasyonlarında azalmaya neden olduğu belirlenmiştir. Varyans analizi sonuçlarına göretüm örneklerde depolama süresince klortetrasiklin miktarı % değişimlerinin önemli olduğu vefarklı ısıl işlem uygulamalarının, klortetrasiklinin depolama stabilitesini farklı şekildeetkilemiş olduğu sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
DETERMINING THE CHANGES OF ANTIBIOTIC RESIDUES IN MILK WITHHEAT TREATMENT AND DURING STORAGEBy Serap DURAKLI VEL OĞLUM.Sc. ThesisTrakya UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesMain Science Branch of Food EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Osman Ş MŞEKSUMMARYIn this research, the changes of chlortetracycline residues in pasteurized and boiledmilk by heat treatment and during storage at regrigerator temperature were investigated.Enzyme Immunoassay Method was used in determining the antibiotic residue level.Pasteurization and boiling of milk caused a decrease of 41% and 48% in the chlortetracyclineconcentrations respectively. Storage of milk samples at refrigerator temperature also caused adecrease in the concentration of all samples. The variations in concentration values with heattreatment and the variations in values with storage were found to be significant. Also heattreatments were found to affect the chlortetracycline stability during storage.