Tekirdağ ili Şarköy ilçesi bağcılığının mevcut durumu, üreticilerin sorunlarının çözümüne ilişkin örgütlenme olanaklarının belirlenmesi
The present situation of viticulture in the district of Şarköy of Tekirdağ province and the determination of organization possibilities for solution of the problems of growers
- Tez No: 183889
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLEN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Viticulture, grower organization, ŞarköyiiCreated by Neevia Personal Converter trial version
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİTEKİRDAĞ İLİ ŞARKÖY İLÇESİ BAĞCILIĞININ MEVCUT DURUMU,ÜRETİCİLERİN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİNÖRGÜTLENME OLANAKLARININ BELİRLENMESİTrakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Ekonomisi Anabilim DalıDanışman : Yardımcı Doç. Dr. Gülen ÖZDEMİR2005, 66 sayfaEkonomik bir faaliyetin başarısı kaliteli ürün üretimi, uygun işleme,değerlendirme ve pazarlama zinciri nihayetinde üreticiyi tatmin edecek bir fiyatınoluşması ile mümkündür. Bu durum aynı zamanda faaliyetin sürekliliği ve gelişmesibakımından zorunlu olmaktadır.Bağcılık, uygun iklim ve toprak koşulları ile Türkiye'de uzun yılardır üretimiyapılan ve asmanın anavatanlarından olan bir tarımsal faaliyettir. Tekirdağ ili Şarköyİlçesi önemli üzüm çeşitleri ve üretim miktarı ile önemli bir üzüm yetiştiriciliğibölgesidir.Bu çalışmada, Şarköy İlçesi bağcılığının mevcut durumu ve üzüm üreticilerininteknik, ekonomik ve sosyal sorunları ortaya konulmuştur. Bu sorunların çözümündemevcut üretici örgütlenmelerinin katkıda bulunmakta yetersiz kaldığı tespit edilmiştir.Üreticilerin özellikle şaraplık üzümlerin pazarlanması ve işlenmesi suretiyledeğerlendirilmesi konularında faaliyet gösterecek bir üretici örgütünün kurulmasınaihtiyaçları bulunmaktadır. Üreticilerin %73,4'ünün bu şekilde bir üreticiorganizasyonunun kurulması çalışmalarında bulunma ve %90,6'sının ise ortak olmakonusunda gönüllü oldukları belirlenmiştir.ANAHTAR KELİMELER : Üretici Örgütlenmesi, Bağcılık, ŞarköyiCreated by Neevia Personal Converter trial version http://www.neevia.com
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.S. ThesisTHE PRESENT SITUATION OF VITICULTURE IN THE DISTRICT OFŞARKÖY OF TEKİRDAĞ PROVINCE AND THE DETERMINATION OFORGANIZATION POSSIBILITIES FOR SOLUTION OF THE PROBLEMS OFGROWERSTrakya ÜniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of HorticultureSupervisor: Yrd. Doç. Dr. Gülen ÖZDEMİR2006, 66 pageThe success of an economic activity is connected with satisfied price through thechain of high quality produce, suitable processing techniques and marketing. It is alsonecessary for continuity and developing of the activity.Turkey has a history-long viticulture practice and is quite rich in Vitisgermplasm. The district of Şarköy is principal vine growing zone with important grapecultivars and production capacity.The present situation of viticulture in Şarköy and technical, economical andsocial problems of growers have been determined in this study. It has been revealed thatthe present grower organizations are insufficient for solution of these problems. Vinegrowers feel the need for grower organization to act for marketing and processing winegrapes. The share of the producers willing to act for establishing a grower organizationand volunteer producers to become a member are 73,40 % and 90,60 % respectively.