Lastik agregalı betonların üç fazlı kompozit malzeme olarak incelenmesi
Analysis of rubberized concrete as a three phase composite material
  1. Tez No: 184048
  2. Yazar: ONUR SADİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İLKER BEKİR TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Lastik, Atık, Kompozit, Faz, Concrete, Rubber, Waste, Composite, Phase
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
LAST K AGREGALI BETONLARIN ÜÇ FAZLIKOMPOZ T MALZEME OLARAK NCELENMESOnur SAD OĞLUÖZETBeton teknolojisindeki yeni arayışlar, lastiğin beton içerisinde kullanılmasıdüşüncesi ile lastikli betonun ortaya çıkmasını sağlamıştır. Lastik ile betonunbirbirinin zayıf yönlerini gidererek mükemmel bir kompozit malzemeoluşturabilecekleri düşünülmüştür.Yapılan deneysel çalışmalarda, atık oto lastiği parçalarının beton içerisine agregaolarak katılmasıyla elde edilen lastik agregalı betonların fiziksel ve mekaniközeliklerinin belirlenmesine ve bu özeliklerin kompozit malzeme kurallarıylaincelenmesine çalışılmıştır. Normal betonlar içine iki farklı boyutta elenerekayrılmış % 15, 30 ve 45 hacim oranlarında atık oto lastiği parçaları katılaraksilindir numuneler hazırlanmış, taze ve sertleşmiş beton deneyleri yapılmıştır.Harç ve beton, çimento hamuru matrisine karıştırılmış agrega parçacıklarındanoluşan iki fazlı malzemelerdir. Normal beton karışımlarında iri agrega ile çimentohamuru arasındaki geçiş bölgesinin dayanım üzerinde önemli bir etkisinin olduğuiyi bilinmekle birlikte, elastisite modülünü nasıl etkilediği pek bilinmemektedir.Bu çalışmada, lastikli betonların elastik sabitleri ile mekanik özeliklerininbelirlenmesinde kompozit malzeme kurallarının uygulanabileceği düşünülmüş velastikli betonların elastisite modülü üzerindeki etkileri incelenmiştir. Sonuçolarak, lastik agregalı betonlarda Hashin-Shtrikman eğrileri kullanılarak betonve harcın iki fazlı malzemeler olarak düşünülemeyeceği, geçiş bölgesinin üçüncübir fazı içerdiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF RUBBERIZED CONCRETE AS ATHREE PHASE COMPOSITE MATERIALOnur SADIOGLUSUMMARYThe recent researches in concrete technology has given birth to the idea to userubber in concrete, hence followed by the term of Rubber Added Concrete. It hasbeen thought that concrete and rubber could even out their cons and create aperfect composite material.Experimental testings has been done to observe the physical and mechanicalproperties of waste tire particles added into concrete as aggregates. Cylindiricalconcrete samples were created by adding waste tires which has been granulated intwo different sizes into ordinary concrete in varying density ratios of 15, 30 and45 %, later on, fresh and hardened concrete experiments were performed.Mortar and concrete are described as two-phase materials that consist of cementpaste matrix and aggregate particles. Although, in normal concrete, it is wellknown that the transition zone between the cement paste and large aggregategrains has an important effect on strength, how it affects the elasticmoduli is not known.In this study of transition zone, our concern is to deal with the effect of rubberizedconcrete on elastic modulus. Results show that by using Hashin-Shtrikman curves,it has been indicated that rubberized concrete cannot be considered a two-phasematerial. This makes it clear that the transition zone includes a third phase.