Tepkin çizelgeleme yaklaşımının akış tipi atölye ortamında etkinliğinin analizi
Analysis of reactive scheduling approach effectiveness in the flow shop environment
  1. Tez No: 184063
  2. Yazar: ALPTUĞ SELÇUK BÜYÜKSÜNETÇİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERVET HASGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Tepkin Çizelgeleme, Çizelge Onarımları, ÇizelgeGüncelleme, Scheduling, Reactive Scheduling, Schedule Repair, Schedule Update
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZETÜretim faaliyetleri belirsizlikler ve bozulmalar ile karşı karşıyadırlar. Bozulmameydana geldikten sonra üretilen ilk çizelgenin performansı düşebilir hatta ilk çizelgeuygulanamaz hale gelebilir. Azalan çizelge performansının etkilerini azaltmak içinçizelgenin bozulmaya çabuk bir şekilde yanıt vermesi gerekmektedir. Bu nedenle etkiliçizelgeleme ve kontrol sistemleri günümüz üretim sistemleri için önemli bir yeregelmişlerdir.Etkili bir çizelgeleme sistemi belirsizlik ya da bozulmaya tepki verirkenperformansını da korumalıdır. Günümüz çizelgeleme sistemlerinde iki ana bileşenbulunmaktadır. Bunlardan birincisi çizelge üretimi (kestirimci), diğeri ise onarımdır(güncelleme). Çizelge üretim bileşeni kestirimci düzenek olarak da adlandırılır. şlereait işlemlerin planlanmış başlangıç ve tamamlanma anlarının belirlendiği yerdir. kincibileşen ise tepkin çizelgeleme kısmı olarak bilinir, çizelgenin gözlendiği ve bozulmayatepki verildiği kısımdır.Bu çalışmada, yeniden düzenlenmiş akış tipi atölyede tepkin çizelgelemeyaklaşımı ele alınmıştır. Tepkin çizelgeleme yaklaşımından bahsedilerek, yenidenuyarlanmış zaman boşluğu doldurma ve kritikliğe dayalı onarım yöntemlerininetkinlikleri farklı iş büyüklükleri ve farklı makine arızaları durumlarında gösterilmeyeçalışılmıştır.Sonuç olarak; arızanın oluş anı ve arıza süresi çizelge performansı üzerindedoğrudan etkilidir. Bozulma meydana geldikten sonra çizelgeyi onarmak, çizelgeyi enbaştan yapmaya göre daha iyi bir alternatiftir. Doğru seçilmiş yordamlar ilebozulmaların etkileri azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTManufacturing activities can be faced with a wide range of uncertainties, anddisruptions. After a disruption initial schedules performance can be decreased and initialschedule can become inapplicable. To avoid decreasing schedule performance, schedulemust react to the distribution quickly. Therefore, an effective scheduling and controlsystem is becoming crucial for modern manufacturing systems.An effective scheduling system should maintain its performance while reactingto uncertainties and disruptions. There are two key elements in modern schedulingsystem: Schedule generation and revisions (update). Schedule generation element actsas a predictive mechanism, where the operations of the jobs planned start andcompletion times are considered. The second element, viewed as reactive part of thesystem, monitors the execution of schedule and reacts to the disruption.In this paper, the reactive scheduling problems in a modified flow shop arestudied. The reactive scheduling concept is presented, also modified time gap fillingstrategy, and job?s criticality-based strategy is investigated under different machinebreakdown condition and under different job size in a modified flow shop environment.Consequently, disruptions occurrence time and the length of disruptions havedirect effect on the schedule performance. After disruptions, repairing schedule is betteralternative instead of creating a schedule from scratch. By meaning of accuratelyselected heuristics, the effects of disruptions can be decreased.