Gürültüden hidrojen enerjisi üretilmesinin araştırılması
A research on hydrogen energy production from noise
  1. Tez No: 184119
  2. Yazar: KEMAL DERE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ MALKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, hidrojen enerjisi, elektrik, elektroliz, Noise, hydrogen energy, electricity, electrolysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ivGÜRÜLTÜDEN HİDROJEN ENERJİSİ ÜRETİLMESİNİN ARAŞTIRILMASIKEMAL DEREÖZETGürültü ile kaybedilmekte olan enerjinin hidrojen enerjisine dönüştürülerekbiriktirilmesi ve değerlendirilmesi düşünülmüştür. Günümüzde, güneş, rüzgar, hidrolik,jeotermal, vb. yenilenebilir enerji kaynaklarının hidrojen enerjisi üretimindekullanılması için yoğun çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Yenilenebilir enerjikaynakları ile karşılaştırıldığında, gürültüden elde edilebilecek hidrojen enerjisi miktarıdaha azdır. Ancak, faydalanılmayan bir enerjinin hidrojen enerjisine dönüştürülerekdeğerlendirilmesi ve insanlığın hizmetine sunulması, önemli bir tasarruf imkanısağlayacaktır.Laboratuvar şartlarında, gürültüden elektrik elde edilmiş ve bu elektrik ile birampul takımının yakılması gerçekleştirilmiştir. Böylece, gürültü ile kaybedilmekte olanenerjinin başka enerji türlerine dönüştürülebileceği ve gürültüden faydalanılabileceğiortaya konmuştur.Yapay bir gürültüden elde edilen elektrik enerjisi; bir elektrolizörde, suyunelektrolizi için kullanılmış ve sudan hidrojen üretimi gerçekleştirilmiştir. Böylece,gürültünün; temiz, yenilenebilir, ekonomik, güvenli, taşınabilen, depolanabilen ve enerjitaşıyıcısı olarak kullanılabilen hidrojen enerjisine dönüştürülmesi sağlanmıştır.Bazı motor ve makineler için gürültü düzeyi ölçümleri yapılmıştır. Bu gürültükaynaklarından elde edilebilecek elektrik ve hidrojen enerjisi miktarlarını belirlemeküzere çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Ancak, bu çalışmalar başlangıç düzeyinde olupkendisini izleyecek birçok araştırma konusunu çağrıştıracağı ümidini uyandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
vA RESEARCH ON HYDROGEN ENERGY PRODUCTION FROM NOISEKEMAL DERESUMMARYIt has been thought that accumulation and utilization of energy being lost bynoise may be achieved by converting it into hydrogen energy. Today, many studies arebeing carried out for hydrogen production from the renewable energy sources as sun,wind, hydraulic, geothermal, etc. Amount of hydrogen energy that can be obtained fromnoise is less compared to renewable energy sources. However, utilization of an energywhich is not benefited from and putting that energy into service for humanity willprovide an opportunity for saving.Electricity has been produced from noise and a bulb set has been turned on bythat electricity under laboratory conditions. Thus, it has been put forward that energyobtained from noise may be converted into other types of energy and there is possibilityto benefit from noise.Electrical energy obtained from an artificial noise has been used for theelectrolysis of water in an electrolyzer and hydrogen production from water has beenachieved. Thus, converison of noise into hydrogen energy, which is clean, renewable,economic, safe and can be transported, stored and used as an energy carrier, has beenrealized.Noise level measurements have been done for some engine and machine noises.Studies have been made in order to determine the amounts of electrical and hydrogenenergies that can be obtained from those noise sources. However, these studies are atthe beginning level and arouse expectation of calling many successive researches.