Uzay kafes sistemlerin farklı bölge koşullarında davranışının incelenmesi ve karşılaştırmalı proje çözümleri
An investigation of the behavior of the space frame systems in deferent region conditions and comparative project solutions
- Tez No: 184130
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MİZAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Space, Space Frame Systems, Steel, Steel Construction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
UZAY KAFES S STEMLER NFARKLI BÖLGE KOŞULLARINDADAVRANIŞININ NCELENMES VEKARŞILAŞTIRMALI PROJE ÇÖZÜMLEREkrem AYHÜNÖZETUzay kafes sistemler, birbirlerine düğüm noktalarından bağlı, basit çekmeye veyabasınca çalışan doğrusal çubuklar ağından kurulu düzenlerdir. Bu çubuklar düzeni,üzerine etkiyen dış yükleri iki doğrultuda mesnetlere ileten ve boşluğun organizeedilmesi ilkesine göre üretilen çağdaş sistemlerdir. Uzay kafes yapılar normal olarakstatik, konstrüktif zorlamalara gidilmeksizin, yapısal oluşumunun verdiği olanaklarla,büyük açılıklı yapıların örtülmeleri konusu çözümlenmektedir.Beş bölümden oluşan çalışmada; sistemin genel tanıtımı, teknik özellikleri, tamçözümlü ve karşılaştırmalı bir projenin adım adım çözümü (Frame CAD), on farklıbölgede yapılan araştırmada uzay kafes sistemlerin deprem ve kar yükleri etkisialtındaki davranışının incelenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi, uygulanmışörneklerle bezenmiş görsel konu akışı ile çalışma tamamlanmıştır.Anahtar Kelimeler : Uzay, Uzay Kafes Sistemler, Çelik, Çelik Konsrüksiyon
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION OF THE BEHAVIOROF THE SPACE FRAME SYSTEMSIN DEFERENT REGION CONDITIONSAND COMPARATIVE PROJECT SOLUTIONSEkrem AYHÜNSUMMARYSpace-frame systems are formed by webs of linear rods which are connected fromtheir knot points working for simple pressure or tension tasks. These net of rods are acontemporary technology which work with the principal of `organising the space?.They transfer the forces that occur in both directions to the fulcrums. Space-cagesystems are used to cap buildings with much greater gaps without having majorproblems both constructionally and statically as the buildings planning can provide.This piece of work contains five chapters which include; the definition of thesystem, its technical issues, a step by step solution for a relative project (Frame CAD),an examination of space-frame systems attitude towards variety of earthquake and snowforces in ten different regions and finally visually supported explanations of samples ofwork which were actually applicated.