Bir makinanın güvenirliğinin tehlike fonksiyonu ve markov zinciri modeliyle analizi
The analysis of a machine reliability with hazard function and markov chain model
  1. Tez No: 184135
  2. Yazar: MUSTAFA İLKER ÇÖLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİMETULLAH BURNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam kalite yönetimi, toplam üretken bakım, güvenirlik odaklıbakım, Markov zinciri, Tehlike (Hazard) fonksiyonu, havacılık bakımı, Total Quality Management, total productive maintenance, reliability centeredmaintenance, Markov chain and Hazard Function analysis, aviation maintenance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
B R MAK NANIN GÜVEN RL Ğ N N TEHL KE FONKS YONU VE MARKOVZ NC R MODEL YLE ANAL ZM. LKER ÇÖLOĞLUÖZETGünümüzde yönetim, planlama ve bakım faaliyetleri her çeşit organizasyonun entemel ihtiyacı olmaya devam etmektedir. Günden güne gelişen teknolojik girdiler, bilgisistemleri ve akademik araştırmalar, yöneticilere daha doğru ve etkin kararların nasılverilebileceğini, en etkili planlamaların nasıl yapılabileceğine dair cevaplara ışık tutmayaçalışmaktadır. Toplam Kalite Yönetimiyle başlayan yeni yönetim modelleri, kaynakların enetkin şekilde kullanılmasını, üretimde ve bakımda insan faktörünün gücünü, iyi birplanlamanın faydalarını, inancın performansa olan olumlu katkılarını, bilimsel metodojilerinsunduğu inkar edilemez gerçekler altında birleştirmeyi başarmıştır. Üretim faaliyetlerinidestekleyen faaliyetler arasında bulunan bakım faaliyetleri de bu yeni yönetim tarzlarıylabirlikte bir kez daha hak ettiği değere kavuşmuştur. Üretim esnasında istenmeyen duruşlarınortaya çıkması, işletmelerde zaman zaman geri dönülemeyecek kayıplara yol açabilmektedir.Belirtilen sebepler, bakım faaliyetlerine ve yöntemlerine her zaman gereken öneminverilmesini ve göz ardı edilmemesini gerektirmektedir. Bu çalışmada Toplam Kaliteyolcuğuyla başlanan yeni tarz yönetim modelleri ve geçmişten günümüze kadar gelen bakımyöntemleri incelenerek , özellikle havacılık sektörünün en temel problemlerinden birisinioluşturan bakım planlamalarının değerlendirilmesine yönelik, Markov zinciri ve güvenirlik(Tehlike Fonksiyonu) analizi uygulaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE ANALYSIS OF A MACHINE RELIABILITY WITH HAZARD FUNCTIONAND MARKOV CHAIN MODELM. LKER ÇÖLOĞLUSUMMARYmaintenance activities, planning and management are stil continue to beNowadaysthe basic need of every organization. Information systems, academic researches andimproving technological inputs enlight the way for managers to make more effective and truedecisions. The new styles of management models, starts with Total Quality Management,have combined the effective use of resources, the effect of human factor on production andmaintenance, profits of good planning and the effect of belief with scientific methodologiesby an undeniable truths. Maintenance activities, which one of the activities of supporting theproduction, have merited his own worth once more, by these new styles of managementmodels. In the course of production sometimes, undesirable cessations harms the enterprisesvia unreturnable losses. Therefore, enterprises have to pay attention for maintenanceactivities without disregarding. In this study, a short application of Markov Chain andreliability(Hazard Function) analysis of one main problem about aviation maintenanceplanning, including the survey of maintenance history from past to today and a new styles ofmanagement models, leading with with Total Quality Management, has accomplished..