Yüksek sıcaklık altında gazbeton kırıklı betonların dayanımlarının incelenmesi
Strength study of concrete includes crushed aerated concrete under high temperature
- Tez No: 184136
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER FATİH ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gazbeton, yüksek sıcaklık, hafif beton
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖzetBeton, yanıcı bir malzeme olmamasına karşın yüksek sıcaklıklar sonrasında değişikdavranışlar göstermektedir. Kullanım avantajları nedeniyle çok yaygın olarak kullanılanbetonlar, yangın gibi etkenler sayesinde yüksek sıcaklık etkisinde kalmaktadır. Bu sebepleyüksek sıcaklık betonu her zaman tehdit edebilecek bir etkendir ve bu sebeple yükseksıcaklığın betona verdiği zararları en aza indirgemek için çalışmalar yapılmaktadır.Yüksek sıcaklığın beton üzerindeki etkisinin en aza indirilmesi yanında atık bir malzeme olangazbeton kırıklarının değerlendirilmesini de amaçlayan bu çalışmada 400 doz çimentokullanılarak üretilen küp ve silindir numuneler yüksek sıcaklık fırınlarında bekletilmiştir. Küpve silindir numuneler, % 0, 25, 50 ve 75 oranında gazbeton kırığının kırmataş 2 yerinekarışıma katılmasıyla değişik seriler halinde üretilmişlerdir ve oda sıcaklığı, 300° C, 600° Cve 900 ° C'lik sıcaklıklara tabi tutularak, hasarlı ve hasarsız deneyler yapılarak deneysonuçları karşılaştırılmıştır.Yapılan çalışmaların sonucunda gazbeton kırıklarının betonun dayanımını beton karışımınakatıldıkları ölçüde düşürmüş olmalarına rağmen yüksek sıcaklıklardan sonra gazbeton oranınabağlı olarak dayanım kayıpları farklı oranlarda olmuştur. Gazbeton kırığının betonda agregaolarak belirli oranlarda kullanılması, yüksek sıcaklığın beton üzerindeki olumsuz etkileriniazaltmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEven concrete is not an inflammable material, it shows undesired behavior after beingexposed to high temperatures. The concrete which is so prevalent in use, because of thepositive utilization advantages; is exposed to high temperatures by effects such as fire. Forthis reason, high temperature is always a threatening effect and because of this researches arecarried out for decreasing the harm of high temperature to concrete.In this thesis aiming both, decreasing the effect of the high temperature on concrete andevaluating the crushed aerated autoclaved concrete, the cubic and cylindrical concretesamples produced by using 400 dose cement, are kept in high temperature ovens. The cubicand cylindrical concrete samples are produced in different series by adding the ratio of % 0,25, 50 and 75 crushed aerated autoclaved in to the mixture, instead of coarse aggregate and bybeing exposed to room temperature and 300° C, 600° C and 900 ° C, the results of thedamaged and undamaged experiments are compared with each.By the experiments carried out, even the crushed aerated autoclaved concrete has decreasedthe strength of concrete with the same ratio of their being added into the concrete mixture,after high temperatures according to the aerated concrete, the strength losses are observed indifferent ratios. The usage of the crushed aerated autoclaved concrete in some ratio, in theconcrete as aggregate, has decreased the undesired effects of the high temperature to concrete.Key Words : Aerated concrete, high temperature, lightweight concrete