Aa 2024-T3 alüminyum alaşımının sürtünme karıştırma kaynağında işlem parametrelerinin mikroyapı ve mekanik özelliklere etkileri
The effects of process parameters on the microstructure and mechanical properties in friction stir welding of aa 2024-T3 aluminium alloy
- Tez No: 184134
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NEDRET AYDINBEYLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürtünme karıştırma kaynağı, mekanik özellikler, alüminyum alaşımlarının kaynağı, Friction stir welding, mechanical properties, welding of aluminiumalloys
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
AA2024-T3 ALÜM NYUM ALAŞIMININ SÜRTÜNME KARIŞTIRMAKAYNAĞINDA ŞLEM PARAMETRELER N N M KROYAPI ve MEKAN KÖZELL KLERE ETK LERALANUR B NALÖZETBu çalışmada sürtünme karıştırma kaynak yöntemi ile birleştirilen AA2024-T3alüminyum levhaların mikro yapı ve mekanik özellikleri işlem parametrelerine bağlıolarak incelenmiştir. Kaynak süresince karıştırıcı ucun devir sayısı ve kaynak ilerlemehızı değişken parametreler olarak alınmıştır. Karıştırıcı uç geometrisi ise sabittutulmuştur. Bu amaçla dört farklı devir sayısı (160-315-400-630 dev/dk) ve dört farklıkaynak ilerleme hızı (25-50-100-125 mm/dk) kullanılmıştır. Kaynaklı birleştirmeleremetalografik ve mekanik testler yapılarak işlem parametrelerinin etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF PROCESS PARAMETERS ON THE MICROSTRUCTUREAND MECHANICAL PROPERTIES IN FRICTION STIR WELDING OF AA2024-T3ALUMINIUM ALLOYALANUR B NALSUMMARYIn this study, microstructure and mechanical properties of AA2024-T3aluminium sheets joined by friction stir welding were examined as dependence processparameters. During welding, rotational speed of the welding stir tool and welding speedwere choosen as the variable parameters. Also geometry of welding stir tool wereconstant. For this purpose four different rotational speed (160-315-400-630 rpm) andfour different welding speed (25-50-100-125 mm/min) were used. Influence of processparameters were investigated by metallographic and mechanical tests.