Avrupa Peyzaj Sözleşmesi kapsamında yeşil alan kullanımı; Boğaziçi öngörüm bölgesi örneği
Within the context of European Landscape Convention using green area, case of İstanbul Bosphorus frontside district
  1. Tez No: 184161
  2. Yazar: SEHER DEMET KAP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Yeşil Alan, Avrupa Peyzaj Sözleşmesi, BoğaziçiI, Public Area, Green Area, European Landscape Convention, BosphorusII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZETİnsanın gelişim süreci içinde, doğayla uyumlu yaşam tarzının teknolojininilerlemesiyle birlikte artık doğaya hükmeden, onun tüm kaynak değerlerinikullanan bir yapıya dönüşmüştür. Bu dönüşümün insanoğlu üzerindekiolumsuz etkisi zaman içinde anlaşılmıştır. Doğaya karşı gelmenin etkisi iledoğal kaynakların hızla tüketiminin, bugün ve gelecek için sürdürülebilirliğinkaynak değerlerinin sürdürülemezliğe doğru dönüşümü anlaşılmıştır. Bunedenlerden dolayı sınırlı doğal kaynaklar ve bu kaynakların kullanımı ile ilgili20. yy başlarında uluslar arası çeşitli anlaşmalarla koruma ve geliştirmeçalışmalarına başlanmıştır. Bu kapsamda hazırlanan Avrupa PeyzajSözleşmesi peyzaj alanlarının sürdürebilirlik anlayışı içinde Avrupa'dakipeyzaj alanlarını bir bütün içinde görerek, bu alanların korunması, yöneltmesive planlanması için bir rehber niteliği taşır.Avrupa Konseyinin hazırladığı bu sözleşmenin Türkiye Cumhuriyetitarafından kabul edilmesi, ülke sınırları içinde yer alan peyzaj alanlarınınkorunup geliştirilmesi için önemli bir adımdır. Özellikle İstanbul Boğaziçialanında yer alan yeşil alanların, kent, bölge, ülke ve kıta içindeki konumunundeğeri algılanarak, planlama çalışmaları yapılmalıdır. 1950'lerde başlayan vehala devam etmekte olan koruma çalışmalarının bütüncül bir anlayış içindeolmaması, yapılan tüm yasal düzenlemelerin hedefine ulaşmamasına nedenolmuştur. Boğaziçi alanındaki doğal peyzaj alanları hızla bozulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe life style which is in harmony with nature has been changed into adifferent configuration during the development of technological period. Ituses nature?s all resources. It was understood that this caused negativeaffects on human being during the years. Because of this there has beeninternational agreements made in the beginning of twentieth century aboutnatural resources consumption. One of these agreements ?EuropeanLandscape Convention? accepts that all landscape areas in Europe areunited. This Convention is also a guide for protecting, managing and planningfor these landscape areas.Turkey has signed this convention which has been prepared by EuropeanCommunity in the year of 2003. This is a very important step for protectingand developing of landscape areas within the country. Specially aroundlandscape fields in the Bosphorus area, planning should consider Istanbul?sgeographical importance in the continent. The work which has been startedin 1950?s to protect the landscape areas, hasn?t been successful enougheven though legal orders were in practice. The natural landscape areasaround Bosporus have been destroyed rapidly.