Batılılaşma dönemi erken örneklerinde bezeme programlarının irdelenmesi ve koruma sorunları: Nuruosmaniye Camii örneği
- Tez No: 184208
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ALİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bezeme Programı, Nuruosmaniye Camii, Batılılaşma Dönemi, OsmanlıBaroğu, Program of Adornment, Nuruosmaniye Mosque, Westernization Period, OttomanBaroque Style
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZETGünümüzde de, Osmanlı'nın son nitelikli dönemi olması ve bize bu tarihi yansıtmasıaçısından, zaten az sayıda olan Barok eserlerinin belgelenmesi ve korunması fazlasıyla önemarz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Batılılaşma Dönemi'nde yapılan anıtsal eserleriirdelerken, dönemin özellikli camilerinden Ayazma Camii, Laleli Camii ve NuruosmaniyeCamii üzerinde karşılaştırma ve değerlendirmelerden yola çıkarak, Barok eserler içinde enözellikli yapılardan birisi olan Nuruosmaniye Camii'nin üzerine yoğunlaşıp döneminbezemesel özellikleriyle beraber koruma sorunlarını da ortaya koymaktır.Yapılacak olan çalışma kapsamında öncelikli olarak Batılılaşma Dönemi ve dönemin genelözellikleri, dönemin en özellikli anıtsal camileri üzerinde incelenecek ve bezemeprogramlarının analizleri yapılacaktır. Bu karşılaştırmaların hazırlanabilmesi için, geçmişte buyapılar ve dönemlerle ilgili yapılan araştırmalar incelenecek, yapılar üzerinde yapılacakfotoğraflama ve ölçümlerle araştırma desteklenecektir.Yapılan araştırmalardan sonra çalışmanın analiz ve sentez aşaması başlayacak. Bu aşamadaseçilen yapıların özellikleri, birbirleriyle farklılıkları incelenecek ve sorunları ortayakonulacak. Çalışmanın devamında ise Barok mimarinin en nitelikli örneklerinden olanNuruosmaniye Camii'nin Bezeme Programı irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDocumenting and protecting the Baroque works of the Ottoman Empire has gained greatimportance nowadays since these works represent the latest qualitative period of the Ottomanarchitecture and that they reflect the history. The purpose of this study is to investigate thechanges in adornment programs starting from the classic style, point out the protectionproblems of the structures while preserving their decorative characteristics, examine themonumental works of the westernization period and doing these examinations while focusingon Nuruosmaniye Mosque, one of the most high-quality works of the Baroque.The study includes the examination of the most qualitative monumental structures andmosques of Ottoman Empire?s classic, new classic and Baroque periods to point out thecharacteristics of the periods? styles and compare the adornment programs in these periods.To make the most accurate comparisons, the researches on these structures and periods hasbeen studied and this study was supported by imaging and measurements on the actualstructures.The study on current research will be followed by the analysis and synthesis phase. In thisphase the styles and the selected strcutures characteristics will be exmained, the differenceswill be introduced and their problems will be pointed out. The following phase focuses on thewesternization period and on the adornment program of Nuruosmaniye Mosque-the first andone of the most qualitative works of the period.