Toz metalurjisi yöntemiyle üretilen kesici uçların proses, yapı ve mekanik özellik ilişkileri
Relations of the process, structure and mechanical properties of cutting tools which are produced by powder metallurgy method
- Tez No: 184213
- Danışmanlar: PROF.DR. ADEM BAKKALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek hız takım çeliği, sert metal, sinterleme, kesici takımxi, High speed tool steels, hard metal, sintering, cutting toolxii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETKesici takımlar, sert metallerin şekillendirilmesinde kullanılan, yüksek kaliteli, hassas boyutasahip, ileri teknoloji malzemeleridir. Kesici takım uçlarının üretimi sırasında takımınkullanılacağı şartlar, malzeme seçiminde önemli yer tutar. Kesici takım malzemelerindenbeklenen ortak özellikler; sertlik, aşınma dayanımı, meneviş kalıcılığı, tokluk veekonomikliktir. Yüksek hız takım çelikleri sinterleme mekanizmaları, difüzyonun sağlanmasıiçin önemli bir parametredir. Bu yüzden kontrollü bir sinterleme ile istenilen mekanikdeğerler elde edilir. Isıl işlemler ile parça istenilen en iyi mekanik özelliklerine ulaşmış olur.Son olarak da kimyasal kaplama işlemleri ile nihai parça üretilmiş olur. Uygun takımmalzemeleri veya kesici takımların kullanıldıkları ortamdaki malzeme ile temaslarındayükselen sıcaklıktan etkilenmemeleri sağlanabilir. Bu sayede daha uzun kullanım ömrü ileekonomiklik de sağlanmış olur.Bu çalışmada takım çeliklerinin geleneksel yöntemle ve toz metalurjisi yöntemiyle üretimprosesleri hakkında bilgi verilmiş; proseslere etki eden faktörler incelenmiştir. TM ile üretilenparçaların mikro yapıları, proses ve mekanik özellikleri arasındaki ilişkileri gözlemlenmiştir.Çeşitli kesici uçlar incelenmiş, bileşimin ve ısıl işlemlerin parçanın mekanik özelliklerineetkileri deneysel verilerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCutting tools are the high technology materials, which are used for forming the hard metalsthat have high quality and high precision in dimension. During the producing of cutting tools,the atmospher of the working area is very important to choose the correct material. Thecommon properties that are waiting from cutting tools are; hardness and red hardness, wearresistance, toughness and economical cost. Sintering mechanism of high speed steels is themost important parameter for the diffusion. Therefore, the mechanical values those areexpecting from the materials can be obtained by controlled sintering. The tool is obtained thebest mechanical properties by the heat treatments. Finished tool is obtained after the last step,CVD, treatments. Choosing of correct tool steels and cutting tools can protect the effects ofhigh temperature due to friction. This will make the tools life longer and by the way economiccost can be obtained too.In this study, production method of the cutting tools by PM method and conventional methodwere given; the facts which affects the processes were examined. The microstructure of thesamples, process and mechanical properties of them were observed which produced by PM.Various cutting tools were examined, the mechanical properties of the compounds and heattreatments were backed up with the experimental results.