Kükürt ve fosfor dozlarının mercimek (Lens culinaris Medic.)'te verim ve verim ögelerine etkisi
The effect of sulphur and phosphorus levels on the yield and yield components in lentil (Lens culinaris Medic.)
  1. Tez No: 184221
  2. Yazar: DURSUN PARSAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECAT TOGAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fosfor, Kükürt, Mercimek, Verim, Phosphorus, Sulphur, Lentil, Yield
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
Bu çalışma, Van koşullarında ekolojik mercimekte en uygun kükürt vefosfor dozlarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Denemede Sazak-91 çeşidineüç farklı fosfor (0, 4 ve 8 kg/da) ve dört farklı kükürt dozu (0, 3, 6 ve 9 kg/da)uygulanarak verim ve bazı verim öğeleri üzerine etkisi araştırılmıştır. DenemeYüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesine ait deneme tarlalarında tesadüfbloklarında faktöriyel deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür.Çalışmada kükürt ve fosfor dozlarının bitki boyu, ilk bakla yüksekliği,bitkide dal sayısı, bitkide bakla ve tane sayısı, baklada tane sayısı, birim alan taneverimi, hasat indeksi, tanedeki protein oranı, tanede fosfor içeriği ve bin taneağırlığına etkisi incelenmiştir.En yüksek birim alan tane verimi 175.0 kg/da ile 4 kg/da fosfor ve 9 kg/dakükürt uygulamasından elde edilirken, en düşük değer ise 107.7 kg/da ile kontrol parsellerinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the most suitable phosphorus andsulphur levels for lentil under Van ecological conditions. Three phosphorus (0, 4 and8 kg/da) and four sulphur (0, 3, 6 and 9 kg/da) levels were applied in Sazak-91 inlentil cultivar to find out their effects on the yield and yield components. The studywas conducted in the fields of Agricultural Faculty of Yuzuncu Yıl University byusing complete randomised block design with the three replication.In the study were investigated the effect of sulphur and phosphorus levelson the plant height, first pod height, numbers of branches, numbers of pod per plantand numbers of seed per plant, numbers of seed per pod, seed yield per unit area,harvest index, protein ratio in seed, phosphorus content seed and 1000 seed weight.While the highest seed yield per area was obtained from 4 kg/daphosphorus and 9 kg/da sulphur levels with 175.0 kg/da, the lowest value wasobtained from control plots with 107.7 kg/da.