Antiviral ilaçlardan asiklovir ve valasiklovir'in voltametrik yöntemle miktar tayini
The determination of antiviral drugs acyclovir and valaciclovir by voltammetric method
  1. Tez No: 184229
  2. Yazar: PINAR TALAY PINAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZÜHRE ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Asiklovir, Valasiklovir, Camsı karbon elektrot, Dönüşümlü voltametri, Diferansiyel puls voltametrisi, Miktar tayini, Tabletleri, Acyclovir, Valaciclovir, Glassy carbon electrode, Cyclicvoltammetry, Differential pulse voltammetry, Determination, Tabletsiii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZETANT V RAL LAÇLARDAN AS KLOV R VE VALAS KLOV R' NVOLTAMETR K YÖNTEMLE M KTAR TAY NTALAY PINAR, P.Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. Zühre ŞENTÜRKŞubat 2006, 120 SayfaBu çalışmada antiviral ilaçlardan asiklovir ve valasiklovir'in geniş bir pHaralığında (pH=1.8-12) dönüşümlü voltametri ve diferansiyel puls voltametrisi ileelektrokimyasal özellikleri çalışılmıştır. Gerilim ve akım şiddeti üzerine pH'ın,destek elektrolitinin, gerilim tarama hızının, surfaktanın ve derişimin etkisidikkatlice incelenmiştir. laçlar pH'ya bağlı olarak camsı karbon elektrot üzerindebir ya da iki basamak halinde tersinmez olarak yükseltgenmektedirler. Analitikamaçlar için anyonik surfaktan olan 10-3 M sodyum lauril sülfat içeren 0.2 Msülfürik asit içerisinde diferansiyel puls tekniği ile çok iyi çözümlenmiş difüzyonkontrollü voltametrik pikler elde edilmiştir. Yöntem, asiklovir ve valasiklovir'intabletlerden tayinine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE DETERMINATION OF ANTIVIRAL DRUGS ACYCLOVIR ANDVALACICLOVIR BY VOLTAMMETRIC METHODTALAY PINAR, P.MSc. ChemistrySupervisor: Prof. Dr. Zühre ŞENTÜRKFebruary 2006, 120 PagesIn this study, the electrochemical properties of acyclovir and valaciclovir,antiviral drugs, have been studied in pH range 1.8-12.0 by cyclic and differentialpulse voltammetry. The dependence of intensities of currents and potentials on pH,supporting electrolyte, scan rate, surfactants and concentration was carefullyinvestigated. The drugs were irreversibly oxidized at a glassy carbon electrode inone or two oxidation steps which are pH-dependent. For analytical purposes, veryresolved diffusion controlled voltammetric peaks using differential pulse mode wereobtained in 0.2 M sulphuric acid solution containing 10-3 M sodium lauril sulfate asanionic surfactant . The method was applied to the determination of acyclovir andvalaciclovir in tablets.