Ekim zamanlarının bazı fiğ+arpa karışımlarında verim ve verim kriterlerine etkileri üzerinde bir araştırma
Effects of different sowing dates on yield and yield components of some vetch+barley mixtures
- Tez No: 184234
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURAY ANDİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Adi fiğ, Arpa, Ekim zamanı, Karışım, Macar fiği, Tüylü fiğ, Common vetch, Barley, Sowing date, Mixture, Hungary vetch, Hairy vetch
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
Bu çalışma Van koşullarında ekim zamanlarının bazı fiğ + arpakarışımlarında verim ve verim kriterlerini nasıl etkileyeceğini belirlemek amacıylayapılmıştır. Araştırma; 2003 - 2004 yetiştirme sezonunda Van Yüzüncü YılÜniversitesi Ziraat Fakültesi tarla arazisinde yürütülmüştür. Deneme, bölünmüşparseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuş olup, ekimler 7 Ekim2003, 7 Kasım 2003 ve 10 Nisan 2004 tarihlerinde yapılmıştır. Denemede Selçuklu -2002, Tarım Beyazı - 1998, Segmen - 2002, Faruk Bey - 2001 fiğ çeşitleri ve Tokak- 157 arpa çeşidi (%70 fiğ+ %30 arpa) kullanılmıştır.Ekim zamanları; bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot oranı, kuru ot verimi,yeşil otta % fiğ ve % arpa oranı, ham protein verimi üzerinde önemli etkiye sahipolmalarına karşın, ham protein oranı üzerinde önemli bir etkiye sahip değildir. Eniyi verimler Ekim ve Kasım aylarında yapılan kışlık ekimlerden elde edilmiştir.Karışımlar içerisinde en iyi verimi Selçuklu- 2002 tüylü fiğ çeşidi vermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to find how vetch + barley mixtures effect someyield and yield components. The research was carried out in Van Yüzüncü YılUniversity Agriculture research area in 2003-2004. The experiment was conductedusing a split plot design with three veps. Sowing dates are; September 07 2003,November 07 2003 and April 10 2004. The names of the vetch species used inresearch are; Selçuklu-2002, Tarım Beyazı-1998, Segmen-2002, Faruk Bey -2001. Barley specie?s name is Tokak-157 (70% vetch + 30% barley).The effects of sowing dates on plant height, herbage yield, dry matter ratio,dry matter yield and crude protein yield and % vetch and barley ratio in herbageyield have important. The crude protein ratio doesn?t important. The highest yieldswere obtained from September and November sowing dates. According to theresults the highest yield was obtained from Selçuklu-2002 vetch cultivar.