Bazı ağır metallerin (çinko, mangan) doğal ve aktive edilmiş farklı kil mineralleri (Kütahya bentonit, kaolin) üzerindeki adsorpsiyon denge çalışmaları
Adsorption levels studies on original and activated varied clay minerals (Kütahya bentonite and kaolinite) of some heavy metal (zinc, manganese)
- Tez No: 184233
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ RIZA KUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, ağır metal, bentonit, entalpi, kaolinit, Adsorption, bentonite, enthalpy, heavy metal, kaolinite
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZETBAZI AĞIR METALLER N (Ç NKO, MANGAN) DOĞAL VE AKT VEED LM Ş FARKLI K L M NERALLER (KÜTAHYA BENTON T,KAOL N) ÜZER NDEK ADSORPS YON DENGE ÇALIŞMALARIGÜNDOĞDU, SelçukYüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç.Dr. Ali Rıza KULŞubat 2006, 78 sayfaBu çalışmamızdaki amacımız; sularda meydana gelebileceği düşünülen ağırmetal kirliliği orijinal ve aktive edilmiş bentonit ve kaolin ile ortamdan ne kadaruzaklaştırıldığı, adsorpsiyon yüzeyleri ve adsorpsiyon kapasiteleri ile hesaplandı.Katı faz ile sıvı faz arasındaki dinamik dengenin 90. dakikada meydanageldiği belirlenmiştir. 303-318-333 K'de her biri 0.01 gram lık farklı kil mineralleriile çalışmalar yapılmıştır. Deneysel veriler Langmiur adsorpsiyon modeliyledeğerlendirilerek, Langmiur sabitleri belirlenmiştir. Termodinamik niceliklerdenadsorpsiyon entalpisi ( H), Gibbs serbest entalpisi ( G) ve adsorpsiyon entropisi( S) değerleri hesaplanmıştır. Sonuç olarak, ağır metallerin killer üzerindekiadsorpsiyonunun egzotermik olduğu, adsorpsiyon mekanizmasının fiziksel vekendiliğinden olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bentonitin kaoline göre daha yüksekadsorplama kapasitesine sahip olduğu, orijinal bentonit ve kaoline göre, asitle aktiveedilmiş bentonit ve kaolinin daha yüksek adsorplama kapasitesine sahip olduğubulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTADSORPTION LEVEL STUDIES ON ORIGINAL AND ACTIVATEDVARIED CLAY MINERALS (KUTAHYA BENTONITE AND KAOLINITE)OF SOME HEAVY METAL (ZINC, MANGANEZE)GÜNDOĞDU, SelçukM. Sc. Thesis, Chemistry DepartmentSupervisor:Assist..Prof. Dr. Ali Rıza KULFebruary 2006, 78 pagesThis study?s aim is to find out how much we can purify water basins ofheavy metal pollution with both activated and non-activated bentonite and kaoliniteand determine adsorption surfaces and capacities.It has been determined that dynamic balance between solid and liquidphases occurs in 90 minutes. Studies with different clay minerals that each one is0.01 gram have been made at 303-318-333 K. Experimental datum have been usedwith Langmiur adsorption model and Langmiur constans have been determined.Thermodynamic values of adsorbtion entalpy(âH), free Gibbs entalpy( âG), andadsorption entropy ( âS) have been calculated. Finally, it has been determined thatheavy metal adsorption on clays is exothermic and that the mechanism of adsorptionis physical and by itselfIn addition, it has been found that bentonite has higher adsorption capacitythan kaolinite and bentonite and kaolinite activated by acid have higher adsorptioncapacity than original bentonite and kaolinite.