Muscari bourgaei Baker türü üzerinde bazı fitokimyasal araştırmalar
Some phytochemical analysis on Muscari bourgaei Baker
- Tez No: 184253
- Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN MAMMADOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Muscari bourgaei Baker, Fitokimyasal analiz, Antioksidant, Antimikrobiyal, Fenolikbileşikler, Muscari bourgaei Baker, Phytochemical Analysis, Antioxidant, Phenoliccomponents, Antimicrobial
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
VIMuscari bourgaei Baker TÜRÜ ÜZERİNDE BAZI FİTOKİMYASALARAŞTIRMALAR(Yüksek Lisans Tezi)Nevzat UÇART.CMUĞLA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ2003ÖZETBu çalışmada yurdumuzun endemik türlerinden olan Muscari bourgaeiBaker türünün bazı fitokimyasal ve ekolojik özellikleri incelenmiştir. Fitokimyasalincelemelerde musilaj, antrasenozit, flavonozit, saponozoit, kumarin, tanen vealkaloid içerikleri, her bileşiğe özel fitokimyasal reaksiyonlarla araştırılmıştır. Totalantioksidant aktivitesi, antimikrobiyal etkileri ve içermiş olduğu fenolik bileşiklerinmiktarı tespit edilmiştir. Ekolojik çalışma olarak da Muscari bourgaei Baker türünüyetiştiği bölgeden toprak örnekleri alınarak fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmışve bu türün toprak özellikleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak Muscari bourgaei Bakerbitkisinin fitokimyasal içeriğinde musilaj, saponin, flavonoid, tanen ve alkaloitlerinbulunduğu tespit edilmiştir. Bitkinin antioksidant aktivitesi DPPH metodu ile tespitedilmiş, antimikrobiyal etkisinin bulunmadığı ve fenolik bileşiklerce zengin olduğutespit edilmiştir. Bitkinin yetiştiği toprağın ise hafif bazik, tuzsuz, organik madde veiz elementler bakımından genel olarak fakir olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VIISOME PHYTOCHEMICAL ANALYSIS ON Muscari bourgaei Baker(M. Sc.Thesis)MUĞLA UNIVERSITYINSTITUTE of SCIENCE and TECHNOLOGY2003ABSTRACTIn this study, phytochemical and ecological features of Muscari bourgaei Baker,one of the endemic species of Turkey, were studied. Muscari bourgaei Baker?sphytochemical and ecological features are analysed. Musilage, antrasen type ofglycosides, flavonoids, saponins, kumarins, tannins, alkaloid contents andantioxidant-antimicrobial activity of this species was analysed by correspondingspecific tests. Also soil samples were taken, from the growing areas of thisorganism, and physical and chemical analysis were performed. As a result of ouranalysis, musilage, flavonoids, saponins, tannins and alkaloids were found inMuscari bourgaei Baker. Antioxidant activity determined by DPPH method. Plantextract has no antimicrobial activity but rich by phenolic components. The soilsamples were found to be slightly basic, nonsalty and poor conditions in organicand trace elements.