Bazı yakınsaklık tipleri
Some types of convergence
- Tez No: 184372
- Danışmanlar: PROF.DR. SERPİL PEHLİVAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Regüler matris, yoğunluk, istatistiksel yakınsaklık, ista-tistiksel limit noktası, istatistiksel yığılma noktası, Aâyoğunluk, Aâistatistikselyakınsaklık, ÎA âistatistiksel yakınsaklık, ideal, süzgeç, Iâyakınsak dizi, IâCauchy dizisi, Regular matrix, density, statistical convergence, statistical limitpoint, statistical cluster point, Aâdensity, Aâstatistical convergence, ÎA âstatisti-cal convergence, ideal, ï¬lter, Iâconvergence sequence, IâCauchy sequence
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tez dört bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, konunun tarihsel gelişimi ifade edilmiştir.Ikinci bölümde, yoğunluk, istatistiksel yakınsaklık, sonlu boyutlu uzaylarda dizi-lerin istatistiksel yığılma noktaları ve serilerin istatistiksel yakınsaklık kavramlarıhatırlatılmıştır.Üçüncü bölümde, Aâyoğunluk ve Aâistatistiksel kavramları tanıtılıp, sonlu boyut-lu uzaylarda dizilerin Aâistatistiksel yığılma noktaları ve ÎA âistatistiksel yakın-saklık kavramları verilmiştir. Ayrıca bir dizi ÎA âistatistiksel yakınsak ise limitnoktaları kümesinin Aâistatistiksel yığılma noktalarının kümesi olduğu göste-rilmiştir.Dördüncü bölümde, N pozitif tam sayılar kümesinin alt kümelerinin bir ideali Iolmak üzere Iâyakınsaklık kavramı ve özelikleri tanıtılıp, IâCauchy, I â âCauchy,Iâlimit ve yığılma noktaları ve serilerin Iâyakınsaklık kavramları verilmiştir.Ayrıca tam metrik uzaylarda Iâyakınsaklık ve IâCauchy dizilerinin kümesininçakışık olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of four chapters.In the ï¬rst chapter, the historical background of the subject was considered.In the second chapter, the concepts of density, statistical convergence, statisticalcluster points of the sequences in ï¬nite dimensional spaces and statistical conver-gence of series have been recalled.In the third chapter, using the concept of Aâdensity and Aâstatistical conver-gence, Aâstatistical cluster points of the sequences and the notion of ÎA âstatisti-cal convergence in ï¬nite dimensional spaces have been introduced. It is shownthat if a sequence is ÎA âstatistically convergent then the limit points set is a setof Aâstatistical cluster points.In the last chapter, the properties and concept of Iâconvergence of sequencesin metric spaces, where I is an ideal of subsets of the set N of positive in-tegers have been introduce. The notions of IâCauchy, I â âCauchy, Iâlimit,Iâcluster points and Iâconvergence of series have been given. Further, the setsof Iâconvergence and IâCauchy sequences in the complete metric spaces havebeen shown to be coincide.