Saros körfezinde besin maddelerinin zamana ve derinliğe bağlı değişimi
Time and vertical distribution of nutrients in the Saros bay
  1. Tez No: 184408
  2. Yazar: ELİF YENİCİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHAMMET TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Kuzey Ege Denizi, Saros Körfezi, besin maddelerinin dağılımı, fiziksel parametrelerI, Turkey, North Aegean Sea, Saros Bay, distribution of nutrients, physical parametersII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZSAROS KÖRFEZİNDE BESİN MADDELERİNİNZAMANA VE DERİNLİĞE BAĞLI DEĞİŞİMİBu çalışmada, Mart 2002 ve Nisan 2003 döneminde Kuzey Ege Denizi'nde yer alan SarosKörfezi'nde (Turkiye), fiziksel parametrelerin ve besin zincirinin ilk basamağını oluşturan,organizmaların yaşamında önemli role sahip olan besin maddelerinin zamana ve derinliğe göredeğişimleri incelenmiştir.Çalışma boyunca su örnekleri, Mart, Mayıs ve Eylül 2002, Nisan 2003 döneminde 9istasyonun farklı derinliklerinde BİLİM-I araştırma gemisiyle toplanmıştır. Besin maddeleri(nitrit+nitrat, fosfat, silikat) ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü laboratuvarında ölçülmüştür. Fizikselparametreler (sıcaklık, tuzluluk, pH, çözünmüş oksijen) YSI 6600 Çoklu Prob aleti kullanılarakyerinde ölçülmüştür. Genel olarak Eylül 2002 ve Nisan 2003 dönemlerindeki besin maddeleri diğerdönemlere göre daha yüksek bulunmuştur. Yüzeyde düşük olan besin maddeleri derinlere inildikçeartış göstermiştir. Bununla birlikte karasal kaynaklardan etkilenen besin maddeleri etkilenmeyenistasyonlara göre daha yüksektir.Bu çalışma TÜBİTAKve ÇOMU tarafından desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTIME AND VERTICAL DISTRIBUTIONOF NUTRIENTS IN THE SAROS BAYIn this study, time and vertical distributions of physical parameters and nutrients whichform the first step of food chain and have a important role in the life of organism were researchedbetween March 2002 and April 2003 in the Saros Bay of the in North Aegean Sea, Turkey.Water samples were collected during cruises of the BİLİM-I research vessel in March,May and December 2002, April 2003 in the different depth of nine stations. Nutrients(nitrite+nitrate, phosphate, silicate) were analized using Two Channel Autoanalizyer in thelaboratuary of METU-IMS in Erdemli. Physical parameters (temperature, salinity, pH, dissolvedoxygen) were measured in situ by YSI 6600 Multiple Probe. Generally, nutrient concentrations inSeptember 2002 and April 2003 were higher than the other sampling periods. Low nutrientconcentrations in surface layer increased with depth. However, nutrient concentrations in thestations which effected by anthropogenic sources were higher than the other stations.The study was financially supported by TUBITAK and COMU.