Aspect-oriented evolution of legacy information systems
Miras bilgi sistemlerinin ilgiye-yönelik geliştirimi
- Tez No: 184445
- Danışmanlar: PROF. DR. ALTAY GÜVENİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Legacy Information Systems, Aspect-Oriented Software Development, Heuristic Rule Modelling
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
üOZETË Ë ËË ËË Ë Ë ü ËMIRAS BILGI SISTEMLERININ ILGIYE-YONELIKËş Ë Ë ËGELISTIRIMIYasemin SatıroğlugBilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisansu g uTez Yüneticisi: Prof. Dr. H.Altay Güveniro uAğustos, 2004gMiras sistem, birşok yıl ünce geliştirilen ve bir kuruluşta kullanılmaya de-c o s svam edilen sistemdir. Yazılım gereksinimleri değiştikşe miras sistemler de uy-gs cgun olarak geliştirilmelidir. Miras sistemlerin bakımı icin sarma, taşıma ves syeniden geliştirme gibi birşok yüntem ünerilmiştir. Maalesef, bu yüntemler teks c o o s obir bileşende yakalanması güş, ve birşok bileşeni enine kesme eğiliminde olans uc c s güzellikleri aşıkşa güz ününde bulundurmamışlardır. Dağıtım, eş zamanlama, de-o c c o ou s g svamlılık, güvenlik, kayıt tutma ve gerşek zaman davranışı, enine kesen üzelliku c s oürnekleri arasındadır. Bu üzelliklerin enine kesme niteligi miras sistemlerino obakımını ciddi anlamda karmaşıklaştırır, şunkü, sistemin kodunun birden fazlas s cü uyerde değiştirilmesini gerektirir ve geleneksel bakım teknikleri bu işlemi etkiligs solarak gerşekleştirmede yetersiz kalmaktadır.c sËIlgiye-Yünelik Yazılım Geliştirme enine kesen üzellikler ile başa şıkmak işino s o sc cËkesin mekanizmalar saglar. Fakat geşerli Ilgiye-Yünelik Yazılım Geliştirmec o steknikleri, esas olarak, sıfırdan geliştirilen yazılım sistemleri işerisindeki enines ckesen üzellikler ile baş etmek uzerine odaklanmış durumdadır. Bu sistemlerdeo s ü senine kesen üzellikler başlangışta birer ilgi olarak gerşekleştirilerek tek bir bileşeno s c c s sişerisine yerleştirilebilir. Bu şekilde, enine kesen üzelliklerin gerşekleştirim vec s s o c sbakımı büyük şapta düzenlenebilir, ki bu da sistemin ilerideki bakımını ko-uu c ulaylaştıracaktır. Ne yazık ki, miras sistemler daha sert gereksinimler yüklerler,s uşunkü miras sistemlerde enine kesen üzellikler ünceden aşık olarak tanımlanamazcü u o o cve düzenlenemez. Bununla beraber, enine kesen üzellikler ile baş etmek işin uygunu o s ctekniklerin eksikliği miras sistemlerin bakımını şarpıcı bir bişimde engeller.g c cBu tezde, miras sistemlerin analizi işin sistematik bir süreş tanımlanmaktadır.c ucË ËIlgiye-Yünelik Miras Analiz Süreci isimli bu süreş, Olurluk Analizi, Ilgiye-Yüneliko u uc oAnaliz ve Bakım Analizi olmak uzere uş alt süreşten olusur. Herbir alt süreş, birü üc uc ucvviËbuluşsal kurallar kümesi ve bunlara ilişkin kontrol mekanizmasından oluşur. Ikis u s saşamadan oluşan Olurluk Analizi, birinci aşamada miras sistemlerin kategoriza-s s ssyonu ile ilgili kuralları, ikinci aşamada da miras sistemlerin, statik ve dinamiksenine kesme gerşekleştirim yeteneğine güre değerlendirilmesi ile ilgili kurallarıc s g o gËtanımlar. Ilk aşamada tanımlanan kurallar, miras sistemler hakkında derinleme-ssine bir şalışma sonrasında tanımladığımız miras sistem kategorilerine dayan-cs gËmaktadır. Ikinci aşamada tanımlanan kurallar da bu kategorilerin enine kesmesgerşekleştirimi uzerine yaptığımız tartışmaya dayanmaktadır. Miras sistem kate-c s ü g sËgorize edilip enine kesme gerşekleştirimine güre değerlendirildikten sonra, Ilgiye-c s o gYünelik Analiz, miras sistemdeki ilgilerin teşhis edilmesi ve belirtilmesi ile ilgilio sËkuralları tanımlar. Bakım Analizi, Olurluk Analizi ve Ilgiye-Yünelik Analiz altosüreşlerinin sonuşlarına dayanarak miras sistem işin uygun bakım yaklaşımınınuc c c sseşimi ile ilgili kuralları tanımlar.cBu alt süreşler, herbir alt süreşle ilgili kuralları gerşekleştiren, ve buuc uc c sşekilde, miras sistemin bakımını yapan kişiye, miras sistemin analizi ve uyguns sËbakım yaklaşımının belirlenmesinde yardım sağlayan Ilgiye-Yünelik Miras Anal-s g oizi Aracı'nda gerşekleştirilmiştir.c s sËAnahtar süzcükler : Miras Bilgi Sistemleri, Ilgiye-Yünelik Yazılım Geliştirme,ou o sBuluşsal Kural Modellemesi.s
Özet (Çeviri)
ABSTRACTASPECT-ORIENTED EVOLUTION OF LEGACYINFORMATION SYSTEMSYasemin SatıroğlugM.S. in Computer EngineeringSupervisor: Prof. Dr. H. Altay GüveniruAugust, 2004A legacy information system is an old system that typically has been developedseveral years ago, and remains in operation within an organization. Since the soft-ware requirements change, legacy systems must be evolved accordingly. Variousapproaches such as wrapping, migration and redevelopment have been proposedto maintain legacy information systems. Unfortunately, these approaches havenot explicitly considered the concerns that are diï¬cult to capture in single com-ponents, and tend to crosscut many components. Examples of such crosscuttingconcerns include distribution, synchronization, persistence, security, logging andreal-time behavior. The crosscutting property of concerns seriously complicatesthe maintenance of legacy systems because the code of the system needs to bechanged at multiple places, and conventional maintenance techniques fall shortto do this eï¬ectively.Aspect-Oriented Software Development (AOSD) provides explicit mechanismsfor coping with these crosscutting concerns. However, current AOSD approacheshave primarily focused on coping with crosscutting concerns in software systemsthat are developed from scratch. Hereby, the crosscutting concerns are imple-mented as aspects at the beginning, hence localized in single modules. In thisway the implementation and maintenance of crosscutting concerns can be pre-pared to a large extent so that the maintenance of these systems will be easierlater on. Unfortunately, legacy systems impose harsher requirements, becausecrosscutting concerns in legacy systems are neither explicitly identiï¬ed nor havebeen prepared before.We provide a systematic process for analyzing the impact of crosscutting con-cerns on legacy systems. The process, which is called Aspectual Legacy AnalysisProcess (ALAP), consists of three sub-processes, Feasibility Analysis, AspectualiiiivAnalysis and Maintenance Analysis. All the three sub-processes consist of a set ofheuristic rules and the corresponding control. Feasibility Analysis, which consistsof two phases, describes rules for categorizing legacy systems, in the ï¬rst phase;and describes the rules for evaluating legacy systems with respect to the abilityto implement static crosscutting and ability to implement dynamic crosscutting,in the second phase. The rules of the ï¬rst phase are based on the categories oflegacy systems that we have deï¬ned after a thorough study to legacy informationsystems, and the rules of the second phase are based on our discussion of thesecategories with respect to crosscutting implementation. Once the legacy systemhas been categorized and evaluated with respect to crosscutting implementation,the Aspectual Analysis sub-process describes rules for identifying and specifyingaspects in legacy systems. Based on the results of the Feasibility Analysis andAspectual Analysis sub-processes, the Maintenance Analysis describes the rulesfor the selection of the appropriate legacy maintenance approach.ALAP has been implemented in the Aspectual Legacy Analysis Tool (ALAT),which implements the rules of the three sub-processes and as such helps to sup-port the legacy maintainer in analyzing the legacy system and identifying theappropriate maintenance approach.