Computation of holographic patterns between tilted planes
Eğimli düzlemler arasında holografik desen hesaplanması
- Tez No: 184458
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ONURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sayısal Holograï¬, Düzlem Dalga Spektrumu Kırınımı, SkalaruOptik Kırınım, Fresnel Kırınımı, 3-B cisimler.iv, Digital Holography, Plane Wave Spectrum Diï¬raction, Scalar OpticalDiï¬raction, Fresnel Diï¬raction, 3-D Objects.iii
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
üOZETğË Ëü ËEGIMLI DUZLEMLER ARASINDA HOLOGRAFIK DESENHESAPLANMASIGükhan Bora EsmeroElektrik ve Elektronik Mühendisliği Bülümü Yüksek Lisansu g ou u uTez Yüneticisi: Prof. Dr. Levent OnuraloHaziran 2004Holograï¬ uc boyutlu bir gürüntüleme metodudur.üş ou u Bu metod, uc boyutluüşcevreden gelen bilgi taşıyan optik dalgaların bir kopyasının orijinal kaynağınş s gyokluğunda uretilmesine dayanır. Sayısal holograï¬de en onemli süreş kırınımg ü ü ucdeseninin hesaplanmasıdır. Bir nesnenin kırınım saşağı farklı metodlar kul-cgËlanılarak hesaplanabilir. Iki metod kullanılmıştır ve bunlar doğrudan Rayleigh-s güSommerfeld kırınım tümlevine dayandırılmıştır. Uretilen metodlar tek renkliu sışık işin eğimli düzlemler arasındaki skalar optik kırınımın hesabı işin kul-s c g u cülanılmaktadır. Uretiğimiz ilk metoda noktasal metod denilmiştir. Bu metodg sgirdi düzlemindeki cismi oluşturan noktasal ışık kaynaklarının güzlem düzlemindeu s s o uoluşturduğu kırınım saşaklarının ustdüşumüyle hesaplanan kırınım saşağınıs g c ü usü u cgËsağlamaktadır. Ancak bu işlem zaman alan bir süreştir. Ikinci metod, düzlemg s uc udalga spektrumu modeli olarak adlandırılmıştır ve bu metod noktasal metodasgüre cok daha hızlıdır. Sunulan metodların performansları farklı senaryolaroşaltında incelenmiştir.s
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCOMPUTATION OF HOLOGRAPHICPATTERNS BETWEEN TILTED PLANESGükhan Bora EsmeroM.S. in Electrical and Electronics EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Levent OnuralJune 2004Holography is a three-dimensional visualization method. This method dependson duplication of information-carrying optical waves which come from a three-dimensional environment in the absence of the original source. Computation ofthe diï¬raction pattern due to an object is the most important process in digitalholography. The diï¬raction pattern due to an object can be calculated by us-ing several methods. Two models are generated and they are based directly onRayleigh-Sommerfeld diï¬raction integral; there is no need for Fresnel or Fraun-hofer approximations. The generated models are used to calculate scalar opticaldiï¬raction between tilted planes for monochromatic light. First model we gener-ate is called pointwise model. The model provides calculation of the diï¬ractionpattern on an observation plane by superposition of the diï¬raction patterns ofthe point light sources that made up the object on a input plane. However, it isa time consuming process. Second model is named plane wave spectrum modeland it is much more faster than the pointwise model. The performances of thepresented models are examined under several scenarios.