Katılım kontrolü simülasyonu: Boğaziçi köprüsü ve çevreyolunda (O-1) bir uygulama
Ramp metering simulation: An application on Bosphorus bridge and (O-1) expressway
  1. Tez No: 184484
  2. Yazar: ADNAN ZORER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım kontrolü, simülasyon, trafik tıkanıklığı, Boğaziçi Köprüsü, otoyol trafik yönetimix, Ramp metering, simulation, traffic congestion, Bosphorus Bridge, freeway trafficmanagementxi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada katılımların kontrolünün otoyol trafik akımları üzerindeki etkileri araştırılmıştır.İstanbul şehrinin önemli problemleri arasında yer alan, Boğaziçi Köprüsü'nden zirve saatlerdegeçiş sırasında oluşan tıkanıklığın ortadan kaldırılması ya da hafifletilmesi amacıyla katılımkontrolü bir çözüm olarak görülmektedir.Hazırlanan tezde trafikle ilgili hız, trafik yoğunluk, akım (hacim) kavramlarına ve aralarındakiilişkilere değinilmiştir. Ayrıca otoyol yönetimi ile ilgili genel bilgiler de (amacı, türleri, trafiksıkışıklığı ve nedenleri vd.) sunulmuştur. Katılım kontrolü özel olarak incelenmiş, amacı,çeşitleri ve uygulama yöntemleri, kıyaslamalı olarak anlatılmıştır. TSIS/CORSIM paketprogramı ile O-1 karayolunun Asya Avrupa yönünde Boğaziçi Köprüsü'ne yaklaşankesimlerinin trafik simülasyon modeli oluşturulmuş ve bu simülasyon modeli üzerinde katılımkontrolü uygulaması yapılarak, kontrolün yarattığı etkiler incelenmiştir.Simülasyon uygulamaları katılım kontrolünün, kontrolsüz duruma göre çeşitli faydalarsağladığı (özellikle anayol kesiminde) görülmüştür. Sağlanan faydalar arasında zamankazancı dikkat çekici boyutlardadır (%10,85 iyileşme). Bununla birlikte, katılım kontrolüuygulandığında doğuracağı sonuçlar kapsamlı bir şekilde araştırılmalıdır. Bu çalışmalarınöncelikle simülasyon ortamında yapılması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, we have analyzed the effects of ramp metering on freeway traffic flows. Trafficcongestion on setting by vehicles passing through Bosphorus Bridge in Istanbul could beremoved or at least ameliorated by utilizing ramp metering techniques as a trafficmanagement option.We give some descriptive information about speed, flow (volume) and density together withtheir interrelationships. Additionally, some background on freeway traffic management (e.g.,its goals and types; congestion and its causes) was provided. We gave a special attention toramp metering, its goals, types and implementation methods in a comparative manner.TSIS/CORSIM software was used to simulate O-1 freeway sections approaching toBosphorus Bridge in Asia to Europe direction. In the simulation model, a ramp meteringapplication was performed and it consequences were analyzed.Simulation study was showed that ramp metering control option was superior to the onewithout control (i.e., current situation), especially for the mainline sections. Travel timebenefit is significant (10.85% improvement). However, the side effects of ramp meteringimplementation should be given a special interest. It is recommended that such implicationsshould first be simulated in computer environment.