Ant colony optimization for the model U-type assembyl line balancing problem
Tek modelli U-tipi montaj hattı dengelenmesi problemi için karınca kolonisi optimizasyonu
- Tez No: 184681
- Danışmanlar: PROF.DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: U-tipi montaj hattı dengelenmesi problemi, U-type assembly line balancing problem
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZETTEK MODELLİ U-TİPİMONTAJ HATTI DENGELENMESİ PROBLEMİ İÇİNKARINCA KOLONİSİ OPTİMİZASYONUArda AlpEndüstri Mühendisliği, Yüksek LisansTez Yöneticisi: Prof. Dr. İhsan SabuncuoğluOcak, 2004Montaj hattı ürünlerin sıralı olarak istasyonlardan geçtiği bir üretim hattıdır. Tekmodelli montaj hattı dengelenmesi problemi istasyon sayısının en küçüklenmesiamacına yönelik olarak işlerin öncüllük kısıtı dikkate alınarak sıralı istasyonlaraatanmasıdır. U-tipi hatta ise üretim hattı U şeklinde düzenlenmiştir.Bu çalışmada yeni bir sezgisel olan Karınca Kolonisi Optimizasyonu (KKO) veçeşitleri U-tipi montaj hattı dengelenmesi problemi için önerilmiştir. Geliştirilenalgoritmalar üç grup altında incelenebilir: (i) direkt metodlar, (ii) modifiye edilmişmetodlar ve (iii) KKO yaklaşımının diğer bazı sezgisellerle beraber kullanıldığımetodlar.Ayrıca kapsamlı bir deneysel çalışma yapılmış ve önerilen algoritmalarınperformansı literatürdeki diğer metodlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTANT COLONY OPTIMIZATION FORTHE SINGLE MODEL U-TYPEASSEMBLY LINE BALANCING PROBLEMArda AlpM.S. in Industrial EngineeringSupervisor: Prof. Dr. İhsan SabuncuoğluJanuary, 2004The assembly line is a production line in which units move continuously through asequence of stations. The assembly line balancing problem is the allocation of tasksto an ordered sequence of stations subject to the precedence constraints with theobjective of minimizing the number of stations. In a U-line the line is configured intoa U-shape topology.In this research, a new heuristic, Ant Colony Optimization (ACO) meta-heuristic,and its variants are proposed for the single model U-type assembly line balancingproblem (UALBP). We develop a number of algorithms that can be grouped as:(i) direct methods, (ii) modified methods and (iii) methods in which ACO approach isaugmented with some metaheuristic.We also construct an extensive experimental study and compare the performance ofthe proposed algorithms against the procedures reported in the literature.