An application of clustering R&D procects by using yhe analytic hierarchy process
Analitik hiyerarşi yöntemini kullanarak AR&GE projelerinin sınıflandırma uygulaması
- Tez No: 184682
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKÜ GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Analytic Hierarchy Process, clustering projects, quantiï¬cation, multi-criteria clustering, project evaluation.iii
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
üOZETËË Ë şË ü ËËANALITIK HIYERARSI YONTEMINI KULLANARAKËËAR&GE PROJELERININ SINIFLANDIRILMAUYGULAMASIMehmet Tunş cEndüstri Mühendisliği, Yüksek Lisansu u g uüuuTez Yüneticisi: Prof. Dr. Ulkü GürleroTemmuz, 2004Tasarım sürecinin doğasından kaynaklanan belirsizlikler sebebiyle, araştırma veu g sgeliştirme projelerinin yünetimi oldukşa zordur. Tasarım şalışmalarının artmaktas o c csolan karmaşıklığı ve farklı alan uzmanlıkları gereksinimi yünetilmelerini daha dasg oüzorlaştırmaktadır. Ozellikle, onlarca yüksek teknoloji işeren askeri Ar-Ge pro-s u cjelerinin bir arada yünetildiği bir organizasyonda yünetimin, modern karar vermeo g ove yüneylem araştırması yüntemleri ile desteklenmesi gerekmektedir.o s oBu tezde, Ar-Ge projelerinin sınıï¬andırılmasına ilişkin bir uygulama ince-slenmiştir. Bu şalışmada anlatılmakta olan problem, N farklı projenin üncedens cs obelirlenmiş nitelik seti temel alınarak sınıï¬andırılmasıdır. Bazı niteliklerin belir-ssiz olması sebebiyle bu niteliklerin ülşumlerinde uzman bilgisine ihtiyaş duyul-o cü cmaktadır. Bu nitelikleri başarıyla ülşmek işin bu şalışmada ?Analitik Hiy-s oc c cserarşi Yüntemi? kullanılmıştır. Son olarak nitelikleri ülşulmüş projeler şeşitliso s o c ü us cssınıï¬andırma yüntemleri kullanılarak sınıï¬andırılmışlardır.o sAnahtar süzcükler : Analitik Hiyerarşi Yüntemi, proje sınıï¬andırma, nice-ou s olendirme, şoklu kriter sınıï¬andırma, proje değerlendirme.c giv
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAN APPLICATION OF CLUSTERING R&D PROJECTSBY USING THE ANALYTIC HIERARCHY PROCESSMehmet Tunş cM.S. in Industrial EngineeringüuuSupervisor: Prof. Dr. Ulkü GürlerJuly, 2004Due to imprecision or uncertainty that is inherent in the design process, themanagement of research and development projects is very challenging. With thegrowing complexity of the design process and need for diï¬erent specializations, itis getting even more tougher. Especially, in an organization where tens of high-tech, military R&D projects are carried out concurrently, management should besupported with the state-of-the-art decision and operations research methods.In this thesis, we consider an application of the classiï¬cation of R&D projects.More speciï¬cally, the problem discussed in this study is grouping N diï¬erentprojects into groups based on a predetermined set of features. Since some fea-tures are fuzzy, expert knowledge is needed to quantify the features. In order toquantify the features successfully, Analytic Hierarchy Process is used. Finally, byusing various clustering algorithms the projects are clustered.