A peer-to-peer file sharing system for wireless ad-hoc networks
Kablosuz tasarsız ağlar için bir eşler arası dosya paylaşım sistemi
  1. Tez No: 184715
  2. Yazar: HASAN SÖZER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM KÖRPEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Wireless Ad-Hoc Networks, File Sharing, Peer-to-Peer Networks.iii
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
üOZETğ ˙şË™ ˙KABLOSUZ TASARSIZ AGLAR ICIN BIR ESLERşË™ ˙ARASI DOSYA PAYLASIM SISTEMIşHasan SüzeroBilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisansu g u˙Tez Yüneticisi: Yrd. Doş. Dr. Ibrahim Kürpeoğluo c o gAğustos, 2004gSon yıllarda, eşler arası (P2P) ağların artan popülaritesine tanık olunmuştur.s g u süOzellikle dosya paylaşım uygulamaları, Internet kullanıcılarının büyük ilgisinis uucşekmiştir ve şu anda Internet uzerinde fonksiyonel olan birkaş eşler arası dosyas s ü cspaylaşım sistemi bulunmaktadır.sAynı zamanda, seyyar cihazlar ve kablosuz haberleşme teknolojilerindeki sonsgelişmeler, kişisel dijital asistanların (PDA) kolay ve otomatik bir şekilde tasarsızs s sağlar oluşturmalarına olanak sağlamıştır. Fakat, kablosuz tasarsız ağların ortayag s g s gkoyduğu zorluklar, Internet gibi kablolu ağlar uzerinde şalışan eşler arası sistem-g gü cs slerin bu ortama uygulanmasını olanaksız kılmaktadır. Bilgi ve iş dağılımı iles gbirlikte yol atama, sadece haberleşme menzili işine düşen eşlerden haberdar olans c us skablosuz tasarsız ağ uyeleri işin ünemli problemlerdir.gü coBu tez şalışmasında, kablosuz tasarsız ağlar uzerinde eşler arası dosyacs g ü süpaylaşım problemini şüzen bir sistem ünerilmektedir. Onerilen sistem, merkezis co obir sunucuya ihtiyaş duymaksızın, eşler arası sistemlerin prensiplerine gürec s ocsşalışmakta ve paylaşılan dosyaların konum bilgilerini ağın uyeleri arasındas güdağıtmaktadır. Dağıtık bir kıyım tablosu (DHT) ve ağın yapısına dayanan ağaşg g g gcşeklinde bir yerpaylaşan ağ oluşturmak suretiyle, sistem hem konum sorgularınıs s g scevaplandırabilmekte, hem de dosyaların kaynak eşten diğer eşlere aktarımındas g skullanılan yol atama bilgisini keşfedip bu bilgiyi güncel tutabilmektedir.s uAnahtar süzcükler : Kablosuz Tasarsız Ağlar, Dosya Paylaşımı, Eşler Arası Ağlar.ou g s s giv
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA PEER-TO-PEER FILE SHARING SYSTEM FORWIRELESS AD-HOC NETWORKSHasan SüzeroM.S. in Computer Engineering˙Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ibrahim Kürpeoğluo gAugust, 2004In recent years, we have witnessed an increasing popularity of peer-to-peer (P2P)networks. Especially, file sharing applications aroused considerable interest of theInternet users and currently there exist several peer-to-peer file sharing systemsthat are functional on the Internet.In the mean time, recent developments in mobile devices and wireless commu-nication technologies enabled personal digital assistants (PDA) to form ad-hocnetworks in an easy and automated way. However, file sharing in wireless ad-hocnetworks imposes many challenges that make conventional peer-to-peer systemsoperating on wire-line networks (i.e. Internet) inapplicable for this case. Informa-tion and workload distribution as well as routing are major problems for membersof a wireless ad-hoc network, which are only aware of peers that are within theircommunication range.In this thesis, we propose a system that solves peer-to-peer file-sharing prob-lem for wireless ad-hoc networks. Our system works according to principles ofpeer-to-peer systems, without requiring a central server, and distributes informa-tion regarding the location of shared files among members of the network. Bymeans of constructing a distributed hash table (DHT) and forming a tree shapedoverlay network based on the topology of the network itself, the system is able toanswer location queries, and also discover and maintain routing information thatis used to transfer files from a source-peer to another peer.