Weibull dağılımı ve uygulamaları
Weibull distribution and its applications
  1. Tez No: 184728
  2. Yazar: ÖZKAN ELİTOK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Weibull Dağılımı, Maksimum Benzerlik Yöntemi, En-KüçükKareler Yöntemleri ve Weibull Dağılımı uygulamalar, Maximum Likelihood Method, Least-squares methods and WeibullDistribution Applicationsi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETWE BULL DAĞILIMI VE UYGULAMALARIEL TOK, ÖzkanKırıkkale ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMatematik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanışman : Doç. Dr. Hasan ERBAYEK M 2006, 59 SAYFAWeibull dağılımı bir çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Weibulldağılımı kuvvet karakteristiği eğrisinin tüm bölgelerini temsil edebilmektedir. Buözelliği, güvenilirlik çalışmalarında Weibull dağılımını diğer dağılımlara göre dahakullanışlı kılmaktadır.Bu tezde, Weibull dağılımının incelenmesi ve uygulama alanlarınıngösterilmesini amaç edinilmiştir. Bilimsel literatürün taranması, bu çalışmanın ilkadımını teşkil etmektedir. Ardından verilerin Weibull dağılımına uyumluluğunu testiçin kullanılan yöntemler, parametre tahmin yöntemleri, parametre ve yüzdelikleriçin güven aralıkları üreten yöntemler incelenmiştir. Son olarak da Weibull dağılımındağılımının uygulanması ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTWEIBULL DISTRIBUTION AND ITS APPLICATIONSÖzkan EL TOKKırıkkale UniversityGraduate School Of Natural and Applied SciencesDepartment of Mathmetic, M. Sc. ThesisSupervisor : Assoc. Prof.Dr. Hasan ERBAYOCTOBER 2006, 59 PAGESWeibull distribution has been used in a lot of field as common. Weibulldistribution is able to represent all regions of the bathtub curve. This feature makesWeibull distribution more useful than other distributions in reliability studies.Our goal in this thesis is to analyze Weibull distribution and show some of itsapplications.The first step is the survey of the related scientific literature. Then,goodness-of-fit tests for Weibull distribution, parameter estimation methods andconfidence interval methods for parameters and percentiles are analyzed.Finally, it is checked that Reliability analysis, one of applicational fields ofWeibull distribution.