Karides avcılığında kullanılan algarnaların av kompozisyonu ve hedeflenmeyen ava ait bir çalışma
A study on the catch composition, by catch in the shrimp beam trawl
- Tez No: 184830
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ İŞMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Parapenaeus longirostris, algarna, ıskarta, tesadüfi av, avKompozisyonu, Marmara deniziI, Parapenaeus longirostris, beam trawl, discard, bycatch, catch composition, Marmara seaII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
KARİDES AVCILIĞINDA KULLANILAN ALGARNALARIN AVKOMPOZİSYONU VE HEDEFLENMEYEN AVA AİT BİR ÇALIŞMAÖZBu çalışmada, Marmara Denizi'nde karides avcılığında kullanılan algarnanın avverimi ve kompozisyonu araştırılarak, avcılık sonucunda tesadüfi avlanan türler veıskarta türlerin miktarları belirlenmiştir.Araştırma sonunda elde edilen veriler neticesinde algarna ile yapılan avcılıkta 36türün yakalandığı, toplam avın ağırlık olarak % 51,3`nü eklembacaklıların (arthropoda),%30,9 balıkların (pisces), % 15,5 derisi dikenlilerin (echinodermata), % 1,3yumuşakçaların (mollusca) oluşturduğu belirlenmiştir. Derinsu pembe karidesi(Parapenaeus longirostris), toplam avın % 50,8'ni oluşturmuştur.Algarna ile yapılan avcılıkta av veriminin yaklaşık 10,1 kg/h olduğuhesaplanmıştır. 1 kilogram hedef av için 0,42 kg ıskarta av, 0,62 kg tesadüfi av ve 1,04kg hedeflenmeyen av yakalandığı tespit edilmiştir.Derinsu pembe karidesin cinsiyet oranı, boy-ağırlık ilişkisi ve boy frekansdağılımı, toplam 1942 bireyden tespit edilmiştir. Ölçülen bireylerin % 55 dişi, % 45erkek bireylerden oluştuğu saptanmıştır. Dişilerin total boyları 47-154 mm, ağırlıkları1,5-19,1 g arasında değişirken, erkeklerin total boyları 58-120 mm ve ağırlıkları 1,41-10,6 g arasında değişmiştir. Boy-ağırlık ilişkisi, dişiler için W=0,0057*L2,95 (r=0,97),erkekler için W=0,0112*L2,59 (r=0,93) olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A STUDY ON THE CATCH COMPOSITION AND BYCATCH IN THESHRIMP BEAM TRAWLABSTRACTCatch production, catch composition, bycatch, and discard of shrimp beam trawlwere studied in Marmara Sea.A total of 36 species belonging to 4 groups were captured by beam trawl duringthe survey. The catch biomass comprised 51,3 % arthropoda, 30,9 % fish, 15,5 %echinodermata and 1,3 % mollusca. The deep water pink shrimp (Parapenaeuslongirostris) formed 50,8 % of the total biomass catch.Catch production in beam trawl fishery was calculated as 10,1 kg/h. On average0,42 kg discard, 0,62 kg bycatch, and 1,04 kg non-target species per 1 kg shrimp werecaptured by the beam trawl.The sex ratio, length-weight relationship and size frequency distribution of deepwater pink shrimp were studied for each sex using 1942 specimens. Females made up55 % of the individuals. The total length ranged from 47 mm to 154 mm and weightfrom 1,5 g to 19,1 g in females the total length ranged from 58 mm to 120 mm, andweight from 1,41 g to 10,6 g in males. The length-weight relationships estimated forfemales and males were W=0,0057*L2,95 (r=0,97) and W=0,0112*L2,59 (r=0,93),respectively.