Bilgisayar destekli okul öncesi eğitim ve yapay zeka
Computer aided preschool education and artifical intelligence
- Tez No: 184841
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ SALAHLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Eğitim, Uzaktan Eğitim, ZekiÖğretim Sistemleri, Yapay Zeka, Okul Öncesi Eğitim.I, Computer Aided Instruction, Distance Learning, Intelligenttutoring Systems, Artificial Intelligence, Preschool Education.II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZBu tezin amacı; bilgisayara dayalı yöntemlerin ve bilgisayar sistemlerinineğitimdeki özellikle de okul öncesi eğitimdeki yerinin ve çocukların gelişimine olankatkılarının araştırılması ve bilgisayar destekli okul öncesi eğitimde yapay zekayöntemlerinin kullanım sorunlarının incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda; öğrenmekuramları açıklanmış, çocuk gelişimi incelenmiştir. Ayrıca yapay zeka yöntemlerinineğitime katkıları araştırılmış, örnekler verilmeye çalışılmıştır. Bilgisayarın eğitimdekirolü; bilgisayar destekli eğitim, zeki öğretim sistemleri ve uzaktan eğitim başlıklarıaltında ayrıntılı olarak incelenmiştir.Bunların yanında; bilgisayar destekli okul öncesi eğitim ayrıntılı olarakaçıklanmıştır. Burada bilgisayarın okul öncesi eğitimde gerekliliği, bilgisayaroyunlarının yararları ve zararları, bilgisayar destekli okul öncesi eğitimin getireceğifaydalar, yaratabileceği sıkıntılar açıklanmıştır. Ardından da Türkiye'deki durum,donanım ve yazılım olarak iki faktörde incelenmiş ve öneriler getirilmiştir. Son olarakise Türkiye'deki bilgisayar destekli okul öncesi eğitim çalışmaları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe purpose of this thesis is to search the contribution of computerisedmethods and computer systems to education in particular to pre-school education andstudents? development and to analyse the usage problems of artificial intelligencemethods in computer-aided pre-school education. In order to achieve this purpose,learning theories have been explained and child development has been analysed. Inaddition, contribution of artifical intelligence methods to education have beenresearched and certain examples have been given. Issues, such as the role of computersin education, computer-aided education and smart education systems and remoteeducation have been examined in detail.Moreover, computer-aided pre-school education have been explained in detailhere, necessity of computers in pre-school education, the advantages and disadvantagesof computer games, the benefits that will be gained through the computer-aided pre-school education and the possible problems have been explained.Next, the situation inTurkey in terms of softwares and hardwares have been analysed and suitablerecommendations have been made. Finally, studies regarding computer-aided pre-school education have been presented.